Projectomschrijving

WRAP: duurzamer aan het werk met psychische problemen

Vraagstuk

WRAP (Wellness Recovery Action Planning) ondersteunt mensen bij het onderzoeken wat zij al weten en naar het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. WRAP is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen vanuit de psychiatrie, maar is breed toepasbaar voor iedereen die meer grip op zijn of haar leven wil krijgen. Helpt WRAP de duurzame inzetbaarheid van mensen met psychische problematiek te vergroten?

Onderzoek

In dit onderzoek werd gekeken op WRAP de duurzame inzetbaarheid van mensen met psychische problematiek helpt te vergroten. Van 57 werknemers met psychische problemen kreeg de helft alleen gebruikelijke arbeidsbegeleiding. De andere helft volgde ook een WRAP-training. Effecten zijn gemeten met vragenlijsten, diepte-interviews en in ‘snelkookpansessies’ met diverse betrokkenen uit de organisatie.

Uitkomst

Er blijkt vooral een positief effect te zijn op het zelfbeoordeelde arbeidsfunctioneren. Mensen in de vergelijkingsgroep waren daarentegen meer tevreden over hun baan. WRAP blijkt voor veel cursisten een nuttige training te zijn. Ze werden zich bewuster van hun eigen mogelijkheden en zijn meer regie over hun eigen leven gaan nemen. Hoewel WRAP veel werknemers met psychische aandoeningen iets te bieden heeft, kan de toepassing van inzichten uit de WRAP-cursus in de werksituatie nog verbeterd worden

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website