Projectomschrijving

Worktime Control: zelf je werktijd bepalen

Hebben interventies op het gebied van werktijdcontrole een positief effect op de balans tussen werk en privé?

Vraagstuk

Op veel plaatsen implementeren arbeidsorganisaties vormen van werktijdcontrole. Medewerkers bepalen de begin- en eindtijden van een werkdag zelf, inclusief de indeling van hun werkweek. Hebben interventies op het gebied van werktijdcontrole een positief effect op de balans tussen werk en privé? En wat doen ze met de werkmotivatie?

Onderzoek

Naast een literatuurstudie is een vragenlijst uitgezet onder vijfduizend werknemers uit de bestanden van TNO. Maken zij gebruik van werktijdcontrole en welke motieven hebben zij om dat wel of niet te doen? Ook worden interventiestudies naar Het Nieuwe Werken en Zelfroosteren uitgevoerd in een financiële instelling en een zorgorganisatie.

Uitkomst

Mensen die minder werktijdcontrole ervaren dan ze zouden willen, rapporteren via de vragenlijst meer vermoeidheid en een lagere werkmotivatie. Dat sluit aan bij gegevens uit de literatuur. Opvallend is dat mensen die veel ruimte hebben hun werktijd te controleren daarover tevreden zijn, maar lang niet altijd de mogelijkheden maximaal benutten. Het lijkt erop dat het feit zelf controle te kunnen uitoefenen al positief uitpakt.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website