Projectomschrijving

Effectieve interventies in de bouw, deelproject 2

Vraagstuk

Samen met project 208031001 richt dit onderzoek zich op twee veelvoorkomende gezondheidsrisico’s in de bouw: klachten aan het bewegingsapparaat en hart- en vaatziekten. Effectieve interventies worden nog onvoldoende geïmplementeerd. Hoe pakt de gecombineerde implementatie uit van een leefstijlinterventie ter preventie van hart- en vaatziekten en een interventie rond ergonomische hulpmiddelen die het werk lichter maken?

Onderzoek

In een gezamenlijke probleemanalysefase zijn belemmerende en bevorderende factoren voor deelname aan de leefstijlinterventie en de interventie rond ergonomische hulpmiddelen geïdentificeerd. Daarna is de implementatie van de interventies geëvalueerd.

Uitkomst

Twaalf bouwbedrijven zijn met ‘participatieve ergonomie’ begeleid, een deel persoonlijk en een deel per e-mail. De strategieën leidden niet tot een significante verandering in het gebruik van ergonomische hulpmiddelen. Wel steeg bij de bedrijven met een e-coaching het percentage gebruik van ergonomische maatregelen om werkhoogte te optimaliseren (één van de vier groepen hulpmiddelen) met 10% (van 55 naar 65%), tegen 1% stijging (van 80 naar 81%) bij de strategie met persoonlijke begeleiding.

Bekijk ook het project Effectieve interventies in de bouw, deel 1
 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website