Projectomschrijving

 

Stay@Work: participatieve aanpak en ergocoaches stimuleren gezond werken

Vraagstuk

Ergonomisch werken is belangrijk, zeker ook voor wie zwaar werk doet. Hoe gaat ergonomie echt leven in de praktijk? In de Stay@Work-benadering worden medewerkers ‘ergocoaches’, die bevorderen dat mensen elkaar aanspreken op ergonomie en knelpunten signaleren bij managers. Helpt deze aanpak ook om gezondheidsklachten (bijvoorbeeld aan rug en nek) te voorkomen?

Onderzoek

In vier grote bedrijven zetten negentien afdelingen werkgroepen op met werknemers, managers en een arbo-coördinator. De werkgroepen bedachten concrete oplossingen voor knelpunten, die via de ergocoaches op de werkvloer terecht kwamen. Achttien afdelingen vormden een controlegroep.

Uitkomst

De analyses laten zien dat het herstel van mensen die al last hadden van hun rug beter verloopt dankzij Stay@Work. Het preventieve effect voor mensen zonder klachten kon niet binnen een jaar worden aangetoond. Toch willen de deelnemende bedrijven graag verdergaan met het project, vanwege het grote enthousiasme onder medewerkers voor de participatieve aanpak. Veel andere organisaties geven aan een vergelijkbare aanpak te willen kiezen om samen met betrokkenen te werken aan een gezonde en veilige werkomgeving.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website