Projectomschrijving

PerfectFit: leefstijlinterventie voor 40-plussers met een fysiek zwaar beroep

Vraagstuk

Weinig bewegen, ongezonde voeding, roken en stress zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het werk bij defensie en politie stelt hoge fysieke en mentale eisen, terwijl de medewerkers gemiddeld niet ‘gezonder’ scoren op deze factoren. Wat is de (kosten)effectiviteit van een persoonlijke leefstijlinterventie (inclusief coachingsgesprekken)? Draagt deze bij aan de duurzame inzetbaarheid?

Onderzoek

Via een gerandomiseerd onderzoek wordt het effect gemeten op de uitkomstmaten algemene gezondheid, werkvermogen, risico op hart- en vaatziekten, kwaliteit van leven, kosten, en deelname aan gezondheidsbevorderende activiteiten.

Uitkomst

De uitkomsten laten zien dat deelnemers aan de uitgebreide interventie meer deelnemen aan gezondheidsactiviteiten dan deelnemers aan de standaard interventie, met name op het gebied van activiteiten omtrent gezonde voeding, gezond gewicht, en meer bewegen. Dit onderwerp was veelal de focus van de coachingsgesprekken. Er werden echter geen effecten van de interventie op gezondheid, kwaliteit van leven en werkvermogen gevonden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website