Projectomschrijving

WRAP: duurzamer aan het werk met psychische problemen

Helpt WRAP de duurzame inzetbaarheid van mensen met psychische problematiek te vergroten?

Vraagstuk

WRAP (Wellness Recovery Action Planning) ondersteunt mensen bij het onderzoeken wat zij al weten en bij het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. WRAP is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen vanuit de psychiatrie, maar is breed toepasbaar voor iedereen die meer grip op zijn of haar leven wil krijgen. In dit onderzoek werd gekeken op WRAP de duurzame inzetbaarheid van mensen met psychische problematiek helpt te vergroten.

Onderzoek

Van 57 werknemers met psychische problemen kreeg de helft alleen gebruikelijke arbeidsbegeleiding. De andere helft volgde ook een WRAP-training. Effecten zijn gemeten met vragenlijsten, diepte-interviews en in ‘snelkookpansessies’ met diverse betrokkenen uit de organisatie.

Uitkomst

WRAP had vooral een positief effect op het zelf-beoordeelde arbeidsfunctioneren. Mensen in de vergelijkingsgroep waren daarentegen meer tevreden over hun baan. WRAP had op veel cursisten een positieve impact. Ze werden zich o.a. bewuster van hun mogelijkheden en namen meer regie over hun eigen leven. Hoewel WRAP veel werknemers met psychische aandoeningen iets te bieden heeft, is de toepassing ervan in de werksituatie nog beperkt.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website