Duurzaam inzetbaar in de vleesverwerking: de FLESH studie
Projectomschrijving
FLESH: periodieke keuring maakt werknemers bewust
Is PMO-DI effectief, samen met andere interventies rond duurzame inzetbaarheid?
Vraagstuk
Vion Food Group, Europa‘s grootste vleesverwerker, wist het ziekteverzuim sterk terug te dringen door de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Maar het bedrijf ziet ook veel kansen in een preventieve aanpak. Het Preventief Medisch Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid (PMO-DI) laat via een vragenlijst, metingen en functionele tests zien hoe gezond en inzetbaar iemand nu is en welke toekomstige risico's er zijn. Is deze aanpak effectief, samen met andere interventies rond duurzame inzetbaarheid?
Onderzoek
Het PMO-DI is op vier vestigingen door ruim 300 medewerkers ondergaan. Daarnaast is zeven maal een vragenlijst naar deze medewerkers gestuurd.
Uitkomst
Na vier jaar is de conclusie dat de invoering van PMO-DI niet heeft geleid tot grote verbeteringen of tot minder kosten voor de werkgever. De 300 werknemers waren wel tevreden en vonden dat het preventief medisch onderzoek een positieve bijdrage leverde aan hun gezondheid en inzetbaarheid. Het management ziet het PMO-DI als investering in het personeel. Ondanks de tegenvallende resultaten van de effectevaluatie op korte termijn zien zij het als een lange termijn strategie om het personeel duurzaam inzetbaar te houden. De vleesverwerker heeft daarom ook besloten om ermee door te gaan.
Producten
Auteur: B.J. van Holland · M.F. Reneman Department of Rehabilitation Medicine, Center for Rehabilitation, University Medical Center Groningen, University of Groningen, The Netherlands R. Soer Groningen Spine Center, University Medical Center Groningen, University of Groningen, Groningen, The Netherlands; Saxion University of Applied Sciences, Enschede, The Netherlands M. R. de Boer Department of Health Sciences, Faculty of Earth and Life Sciences, Institute for Health Sciences, VU University, Amsterd
Magazine: International Archives of Occupational and Environmental Health
Auteur: Authors: Berry J. van Holland, MSca, Michiel R. de Boer, PhDb,c, Sandra Brouwer, PhDb, Remko Soer, PhDa,d, Michiel F. Reneman, PhDa. Affiliations: aDepartment of Rehabilitation Medicine, Center for Rehabilitation, University Medical Center Groningen, University of Groningen, Groningen, The Netherlands bDepartment of Health Sciences, Community and Occupational Medicine, University Medical Center Groningen, University of Groningen, Groningen, The Netherlands cDepartment of Health Sciences, Facult
Magazine: BMC Public Health
Verslagen
Eindverslag
In de periode van februari 2012 t/m maart 2015 is bij de grootste vleesverwerker van Nederland onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het PMO-DI (preventief medisch onderzoek – duurzame inzetbaarheid). Binnen het onderzoek is het PMO-DI op 4 vestigingen geïmplementeerd en geëvalueerd. In totaal 305 werknemers hebben deelgenomen aan het PMO-DI. Om de effectiviteit van het PMO-DI te evalueren zijn arbeidsverzuim, werkvermogen en productiviteit onderzocht . Hierin zijn geen significante verbeteringen geconstateerd. Daarnaast is een procesevaluatie uitgevoerd waarin is gekeken naar medewerker tevredenheid en de uitvoering van het PMO-DI. Deze evaluatie toont aan dat medewerkers tevreden zijn met het PMO-DI en vinden dat het een bijdrage levert aan hun gezondheid en inzetbaarheid. De implementatie is over het algemeen goed verlopen, maar had op een aantal punten verbeterd kunnen worden, met name waar het registratie en doorlooptijd betreft. Een kosten-baten evaluatie vanuit bedrijfsperspectief laat een negatief resultaat zien. Op basis van de huidige resultaten kan geconcludeerd worden dat het PMO-DI op korte termijn niet zorgt voor verbetering van arbeidsverzuim, werkvermogen en productiviteit. Om langere termijn effecten te onderzoeken wordt aanbevolen om de follow-up van een dergelijk onderzoek te verlengen met enkele jaren.