Mobiele menu

Welke kinderen met acute otitis media hebben baat bij behandeling met antibiotica: een meta-analyse met individuele data van gerandomiseerde trials

Projectomschrijving

Nederlandse huisartsen schreven bij ongeveer 1 op de 3 kinderen met middenoorontsteking een antibioticum voor. Doordat betrouwbare grote studies ontbraken, was het niet mogelijk te voorspellen welk kind met een middenoorontsteking wel of geen baat heeft bij behandeling met antibiotica. Dit leidde tot overbehandeling of onderbehandeling.

Doel

Met het oog op de toenemende antibiotica-resistentie en bijwerkingen is het belangrijk kinderen te herkennen die waarschijnlijk baat vinden bij antibiotica om zo een meer evidence-based keuze te kunnen maken.

Resultaten

De resultaten laten zien dat kinderen jonger dan 2 jaar met een dubbelzijdige middenoorontsteking meer kans hebben om na een week nog steeds oorpijn en/of koorts te hebben dan kinderen die 2 jaar of ouder zijn en een enkelzijdige middenoorontsteking hebben. Bovendien blijkt dat kinderen jonger dan 2 jaar met dubbelzijdige middenoorontsteking alsmede de kinderen met een middenoorontsteking die gepaard gaat met een loopoor de meeste baat te hebben bij de behandeling met een antibioticum. Voor de andere kinderen lijkt een meer afwachtend beleid gerechtvaardigd.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Ondanks dat de effectiviteit van antibiotica bij kinderen met acute otitis media (AOM) beperkt lijkt, schrijven Nederlanse huisartsen toch bij 1 op de 3 kinderen met AOM een antibioticum voor. Dit duidt erop dat huisartsen denken dat er een subgroep van kinderen met AOM is die wel degelijk baat heeft bij behandeling met een antibioticum. Tot op heden is het niet mogelijk op basis van klinische kenmerken te herkennen welk kind met AOM wel en welk kind geen baat heeft bij behandeling met antibiotica. Als gevolg hiervan lijkt er nog steeds sprake van zowel over- als onderbehandeling. Met het oog op de toenemende antibioticaresistentie en frequente bijwerkingen van antibiotica is het belangrijk bij elk kind met AOM een weloverwogen keuze te maken. Met dit onderzoek denken we subgroepen van kinderen met AOM te identificeren die meer of juist minder baat hebben bij behandeling met antibiotica, zoals bijvoorbeeld kinderen in kinderdagverblijven, kinderen met een recidiverende AOM, of kinderen met bilaterale AOM. De opzet betreft een Individuele Patienten Data (IPD) meta-analyse met de individuele data van alle zes sinds 1985 wereldwijd uitgevoerde trials naar de effectiviteit van antibiotica ten opzichte van placebo bij kinderen met AOM. Een dergelijke studie kan het " laatste stukje van de puzzel zijn" voor een beter gespecificeerd diagnose en behandelingsprotocol voor kinderen met AOM in de huisartsenpraktijk.

Kenmerken

Projectnummer:
42000010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2003
2005
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M.M. Rovers
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Utrecht
Afbeelding

Alledaagse Ziekten

Zo’n 80% van de klachten waarmee patiënten naar de huisartsen-praktijk komen, zijn alledaagse klachten zoals buikpijn, een neerslachtige periode, wratten of slapeloosheid. Vanuit ons programma Alledaagse Ziekten financierden we onderzoek om adviezen en behandelingen wetenschappelijk te onderbouwen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.