Mobiele menu

Effectiviteit van 1e lijns interventies bij kinderen met migraine.

Projectomschrijving

Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn, ook bij kinderen.

Doel

Vaststellen van de effectiviteit en verdraagzaamheid van preventieve behandelingen en symptomatische medische behandeling van migraine aanvallen bij kinderen.

Resultaat

Van alle behandelopties die een huisarts tot zijn beschikking heeft in de behandeling van kinderen met migraine, variërend van vele vormen van medicatie tot gedragsmatige behandeling, zijn slechts enkele behandelingen effectief gebleken. Met name acetaminofen, ibuprofen, sumatriptan neusspray, ontspanningsoefeningen en flunarizine blijken effectief.

Acetaminofen and ibuprofen eerste keus

  • Acetaminofen and ibuprofen zullen de eerste keus moeten zijn voor de symptomatische behandeling van migraine aanvallen bij kinderen.
  • Sumatriptan neussprays zullen in overweging genomen moeten worden bij patiënten die onvoldoende verlichting hebben van analgetica.
  • Enkele behandelingen, zoals ontspanningstherapie en flunarizine, kunnen effectief zijn als preventieve behandeling voor migraine bij kinderen.

In het kader van het kleine aantal studies en de methodologische tekortkomingen, moeten conclusies over differentiële effectiviteit van de verschillende behandelvormen voorzichtig worden getrokken. Dit bemoeilijkt ook de beoordeling van effectiviteit van andere behandelopties.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Migraine is een veel voorkomende vorm van hoofdpijn, ook bij kinderen. Er is over het algemeen weinig bekend over de effectiviteit van verschillende behandelopties die de huisarts voorhanden heeft. Onderhavig onderzoek wil de effectiviteit van de verschillende behandelopties voor de huisarts beoordelen en in kaart brengen door middel van een systematische review. De systematische review wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Cochrane Collaboration, waardoor de kwaliteit van de review wordt gewaarborgd. De procedure betekent dat er een uitgebreide en systematische zoekactie naar relevante literatuur plaatsvindt op basis van heldere vooraf geformuleerde criteria. Geselecteerd worden relevante studies over één of meer interventies bij kinderen en adolescenten tot 18 jaar met migraine. Daarna worden de studies op kwaliteit beoordeeld en alle relevante gegevens uit de desbetreffende studies worden systematisch verzameld en samengevat. Zo ontstaat een inventarisatie van de effectiviteit van deze behandelingen en hun mogelijke schadelijke bijeffecten. Deze resultaten kunnen direct worden vertaald naar de praktijk van de huisarts, omdat het snel inzicht geeft in de effectiviteit en schadelijkheid van veelvoorkomende interventies, en gericht is op patiënt gerelateerde uitkomstmaten. Aanvullend kunnen de resultaten aanleiding zijn voor het bijstellen van de NHG-standaard migraine.

Kenmerken

Projectnummer:
42000013
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2004
2004
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. A.P. Verhagen
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus MC
Afbeelding

Alledaagse Ziekten

Zo’n 80% van de klachten waarmee patiënten naar de huisartsen-praktijk komen, zijn alledaagse klachten zoals buikpijn, een neerslachtige periode, wratten of slapeloosheid. Vanuit ons programma Alledaagse Ziekten financierden we onderzoek om adviezen en behandelingen wetenschappelijk te onderbouwen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.