Mobiele menu

QPC (Quality of Psychosocial Care). Naar een meetinstrument voor de kwaliteit van psychosociale nazorg na rampen en crises.

Projectomschrijving

Mensen die te maken hebben gehad met een schokkende gebeurtenis, zoals een ongeluk, geweld of een ramp, kunnen daardoor allerlei sociale en psychische moeilijkheden krijgen. Psychosociale zorg na schokkende gebeurtenissen helpt getroffenen om hiervan te herstellen en te voorkomen dat ze ernstigere problemen gaan krijgen. Over hoe die zorg het beste vorm kan krijgen, wordt verschillend gedacht. Dat maakt het moeilijk om te meten wat de kwaliteit van de geboden zorg is. Toch willen we dat kunnen meten, om de zorg gericht te kunnen verbeteren. In dit onderzoeksproject doen we daarom twee dingen. Eerst brengen we in kaart wat kenmerken zijn van goede psychosociale zorg na rampen. Hiervoor wordt een werkgroep samengesteld die bestaat uit experts en getroffenen. Vervolgens maken we de kenmerken van goede psychosociale zorg meetbaar via een vragenlijst die we kunnen voorleggen aan mensen die een schokkende gebeurtenis hebben meegemaakt.

Producten

Titel: www.qpctoolkit.nl
Link: http://www.qpctoolkit.nl
Titel: Rapportageformat
Link: http://www.qpctoolkit.nl/?page_id=29
Titel: QPC Factsheet
Link: http://www.qpctoolkit.nl/?page_id=29
Titel: Invoertool
Titel: QPC Vragenlijst Getroffenen
Link: http://www.qpctoolkit.nl/?page_id=29
Titel: Quality of Psychosocial Care.
Titel: Workshop: Samenwerking tussen praktijk, beleid en onderzoek
Titel: Quality of Psychosocial Care: inleiding in de QPC
Titel: What is needed for a smooth and useful collaboration of research, practice and policy?
Titel: Quality of Psychosocial Care - Concept mapping as a basis for questionnaire design
Titel: Evaluating Quality of Psychosocial Care from a Victim’s Perspective
Titel: Quality of Psychosocial Care
Titel: Implementeren QPC Vragenlijst Getroffenen
Titel: Concept mapping as a promising method to bring practice into science
Auteur: Bon-Martens M.J.H. van, Goor L.A.M van de, Holsappel J.C., Kuunders T.J.M., Jacobs-van der Bruggen M.A.M., Te Brake, J.H.M., Oers J.A.M. van.
Magazine: Public Health
Titel: Magazine Nationale Veiligheid en Crisisbeheersing
Link: http://www.nctv.nl/pp/mnvc/index.aspx
Titel: Quality of Psychosocial Care: eindrapport
Link: http://www.qpctoolkit.nl/?attachment_id=342

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Betrokkenheid bij een ramp, ernstig ongeluk of andere ingrijpende gebeurtenis kan leiden tot psychosociale problemen voor de getroffene. Evidence-based richtlijnen en andere kennisproducten zijn ontwikkeld ter bevordering van de effectieve opvang van en nazorg voor getroffenen. Dat past binnen de wens om de kwaliteit van de zorg te optimaliseren en professionele diensten te bieden. Echter, om gericht te kunnen verbeteren en bijsturen is inzicht nodig in de kwaliteit van het eigen aanbod. Individuele hulp- zorg en dienstverleners, hun organisaties en bestuurlijk verantwoordelijken hebben hier belang bij. Een eerste probleem in dit verband is dat er geen consensus bestaat over wat de kwaliteit van psychosociale nazorg precies inhoudt. Een tweede probleem is het ontbreken van een eenduidig meetinstrument voor de kwaliteit van deze zorg. Dit ontwikkelproject richt zich op beide problemen. In samenspraak met een klankbordgroep met sleutelactoren werkt het projectteam (bestaande uit meerdere GGD’en, het Nederlandse Rode Kruis en diverse kennisinstituten) – middels literatuuronderzoek, desk research en betrokkenheid van wetenschappers, professionals en getroffenen (via concept mapping) – aan een conceptuele kaart van de kwaliteit van psychosociale nazorg: uit welke elementen bestaat deze kwaliteit? Vervolgens wordt gezamenlijk een instrument ontwikkeld om de kwaliteit te meten vanuit het perspectief van de getroffene. Dit instrument - quality of psychosocial care (QPC) - wordt getest en gereedgemaakt voor toepassing in de praktijk. Om de succesvolle implementatie en brede verspreiding van de QPC-vragenlijst te bevorderen wordt gestreefd naar een eenvoudig instrument met een minimale omvang voorzien van een beknopte gebruiksaanwijzing. Bij de ontwikkeling van het instrument wordt aansluiting gezocht bij lopende landelijke ontwikkelingen binnen de psychosociale opvang en verzorging na rampen en crises. De mogelijkheid tot landelijke verankering bestaat omdat leden van het projectteam betrokken zijn bij onder meer de totstandkoming van het nationaal draaiboek Psychosociale Hulpverlening en de module Opleiden, Trainen, Oefenen (OTO). Beide producten worden tijdens het project in samenwerking met sleutelpartijen in het veld uitgewerkt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het RIVM. Het te ontwikkelen meetinstrument is een logisch element om daarin een plek te geven. Het is een onmisbare stap om te komen tot een gericht kwaliteitszorgsysteem.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
204000006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. S. Cremer
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Amsterdam