We hebben geen uitputtend overzicht met belemmerende en bevorderende factoren. Bij het voorbereiden van deze ronde is ZonMw in gesprek gegaan met stakeholders uit onderzoek en praktijk waarin deze factoren aan de orde kwamen. Zij hebben ons ook op enkele publicaties gewezen:
Let op: dit is geen uitputtend overzicht van de bronnen die ZonMw gebruikt heeft.
In de NHG praktijkhandleiding Samenwerken aan gezondheid in de wijk worden mooie voorbeelden genoemd. RIVM loket gezond leven geeft bruikbare tips en informatie.
De expertise van de projectgroep dient onderbouwd te worden in het projectidee en de subsidieaanvraag. De commissie beoordeelt of de projectgroep voldoende expertise en praktijkkennis heeft om de kennisvragen te beantwoorden.
Actieonderzoek is een benadering van onderzoek en volgt geen vastomlijnde methode. Er zijn allerlei methoden en werkvormen te gebruiken waarmee u (bijvoorbeeld) werkprocessen kunt onderzoeken. Bij actieonderzoek gaan veranderen, leren en kennisontwikkeling hand in hand. Actieonderzoek is participatief, cyclisch en reflexief. Daarbij is er voortdurend aandacht voor de unieke context. Op deze pagina van de ZonMw website leest u onder meer de 5 kenmerken van actieonderzoek.
Daar kunnen we op dit moment nog niets over zeggen. We hopen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te kunnen geven.
Het preventieprogramma hanteert een brede definitie van gezondheid. Positieve Gezondheid is een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in zes dimensies. Veel organisaties werken met Positieve Gezondheid. Maar er zijn ook organisaties die met andere instrumenten, zoals het 4Domeinenmodel, werken. Het gaat er dan ook niet om dat u specifiek het concept Positieve Gezondheid gebruikt, maar wel uitgaat van een bredere kijk op gezondheid. Zie ook de NHG praktijkhandleiding Samenwerken aan gezondheid in de wijk die meerdere gespreksmodellen beschrijft.
Nee. In de subsidieaanvraag staan meerdere (gerelateerde) leefstijlthema’s op meerdere dimensies centraal, uitgaande van een bredere kijk op gezondheid. Een project gericht op één (leefstijl)thema past niet binnen deze oproep. U leest hier meer over op pagina 2 bij de randvoorwaarden.
De commissie beoordeelt de projectideeën op relevantie. Zie ook pagina 4: ‘U geeft een heldere globale analyse van de lokale gezondheidssituatie. Uit de analyse blijkt waar lokaal de behoeften en/of kennisvragen liggen als het gaat om verbeteren van de praktijk en hoe dit aansluit bij het lokale gezondheidsbeleid van de gemeente(n)’. Als uit deze analyse blijkt dat de behoeften en/of kennisvragen op het gebied van een specifieke doelgroep liggen, past een project gericht op deze doelgroep binnen de oproep. Het is wel van belang dat de doelgroep breed genoeg is zodat niet een groot gedeelte van de patiënten die jaarlijks bij de huisarts komt wordt uitgesloten.
Wat betreft de leeftijdsgroep zijn kinderen als doelgroep uitgesloten van deze oproep.
Voor kinderen en gezinnen bestaan veel andere programma’s, zoals de JOGG-aanpak en het programma Samen Kansrijk en Gezond van FNO. Daarnaast zijn er ook ZonMw programma’s specifiek voor de jeugd.
Binnen deze oproep staat leefstijladvisering in de huisartsenpraktijk door samenwerking met en verwijzing naar andere professionals in de wijk centraal. Een aanpak vanuit de 2e lijn, zoals bijvoorbeeld een leefstijlloket in het ziekenhuis, past dus niet binnen deze oproep.
Aandacht voor gezondheidsvaardigheden valt zeker binnen de scope van deze oproep. Op onze website is veel informatie te vinden uit onderzoek, maar ook over lopende projecten
Dit gaat inderdaad over bijvoorbeeld deelname aan een leefstijlprogramma. Een warme overdracht kan onderdeel zijn van een aanpak en dus van het project.
Ja, dit past binnen de oproep.
Nee, de hoofdaanvrager dient een zorggroep of huisartsorganisatie te zijn. Overige projectpartners kunnen indienen als medeaanvrager. Voor een hoofaanvrager geldt: “(Hoofd)aanvrager is degene die (eind)verantwoordelijk is voor de subsidieaanvraag;” (zie de algemene subsidiebepalingen van ZonMw). Echter, het is wel mogelijk om als mede-aanvrager (het meeste van) de administratie over te nemen, doordat zij namens de hoofdorganisatie een aanvraag in kunnen dienen. De projectleider kan dan ook van een andere organisatie zijn dan de hoofdaanvrager. Deze machtiging wordt vastgelegd in de consortiumovereenkomst. Deze dient te worden aangeleverd bij de subsidieaanvraag (dus niet nu bij het projectidee). Zie voor meer informatie ook onze pagina Subsidies en Samenwerking/bijdragen van derden.
Enkele zaken kunnen echter niet worden overgenomen, zoals het tekenen van de verklaring akkoord:
“De hoofdaanvrager en de bestuurlijk verantwoordelijke van de rechtspersoon ondertekenen een verklaring (schriftelijk of digitaal) dat zij beide akkoord zijn met het indienen van de subsidieaanvraag. Deze verklaring dient een week na het aanvragen van de subsidie door ZonMw te zijn ontvangen. Zonder een dergelijke verklaring neemt ZonMw de subsidieaanvraag niet in behandeling.” (zie de algemene subsidiebepalingen van ZonMw).
Eén huisarts in een gezondheidscentrum is voor deze oproep te beperkt. Zie ook de subsidieoproep pagina 4, ‘Om daadwerkelijk een praktijkverbetering te realiseren is een samenwerkingsverband van
voldoende omvang nodig.’ We streven naar wat grotere projecten, waarmee goed zicht gekregen wordt op de patiënten die bij de huisarts komen en in aanmerking komen voor doorverwijzing. Een regionale huisartsorganisatie kan hoofdaanvrager zijn, zie ook de subsidieoproep op pagina 2.
Nee, het gaat echt om een huisartsorganisatie.
Zie voor meer informatie onze pagina over Subsidies en samenwerking/bijdragen van derden.
Ja, dat is zeker relevant. Dit geeft de commissie een beter beeld van het project en de prioriteiten daarbinnen. In de projectidee fase kan een begroting op grote lijnen worden aangeleverd. Bij de subsidieaanvraag wordt een uitgewerkte begroting opgevraagd. Dus hoe meer specifieke informatie u aanlevert bij het projectidee, hoe meer relevante feedback u ontvangt van de commissie. Dit geeft u bruikbare handvatten voor de verdere uitwerking van uw subsidieaanvraag.
Ja, als dit onderdeel is van het project en noodzakelijk is voor de uitvoering van het project.
ZonMw hanteert hiervoor de definitie uit het Europese staatssteunrecht. Zie voor meer informatie onze pagina over Subsidies en samenwerking/bijdragen van derden.
Nee, er is geen minimum. Wel beogen we met deze oproep wat grotere, langer durende projecten te financieren, om zo meer inzicht te krijgen in de daadwerkelijke effecten van de aanpak en het voldoende tijd te hebben om te investeren in het samenwerkingsverband. Wanneer wordt afgeweken van de maximale looptijd wordt aangeraden te onderbouwen hoe het project alsnog kan voldoen aan het doel van de oproep.
Nee, dat is niet nodig.
Begrijpelijk, maar let op: subsidie wordt alleen verstrekt voor de projectduur en mag alleen worden ingezet voor activiteiten die niet op een andere manier gefinancierd kunnen worden. Zie ook de algemene subsidiebepalingen van ZonMw. Daarnaast dienen veranderingen in het project (t.o.v. de oorspronkelijke subsidieaanvraag) altijd eerst aan ZonMw te worden voorgelegd.
Een kosten effectiviteit evaluatie wordt niet gevraagd, wel een evaluatie op kosten. Voor borging van de aanpak is het relevant in welk segment (gemeente, ZVW, werkgever etc.) de kosten worden gemaakt.
Een aanvraag kan worden ingediend door een samenwerkingsverband dat ten minste bestaat uit een zorggroep of lokale of regionale huisartsorganisatie, een onderzoeksorganisatie en een gemeente. Een gemeente is dus een verplichte medeaanvrager. Huisartsen en gemeenten werken allebei voor de gezondheid en het welzijn van inwoners. Gemeenten zorgen voor aanbod waar huisartsen naar kunnen verwijzen, bijvoorbeeld de buurtsportcoach. Om te komen tot een samenhangend en toegankelijk aanbod van preventie in de wijk is samenwerking tussen huisartsen en gemeente nodig.
Ja, als dit onderdeel uitmaakt van het project en noodzakelijk is voor de uitvoering van het project.
Dat klopt, daar ligt inderdaad de focus. Het is wel belangrijk dat er ook geëvalueerd wordt en dat ook duidelijk wordt wat het effect is van die implementatie. Zie ook pagina 5 van de subsidieoproep, monitoring en evaluatie.
Dat klopt. In de subsidieoproep staat ook een matrix, waarin wordt aangegeven bij welke score een positief advies wordt gegeven en wanneer een negatief advies wordt gegeven. Het kan zijn dat er meer dat 4 aanvragen een positief advies ontvangen. U hoort vaak bij het advies ook van ons hoe veel projecten een positief advies hebben ontvangen. De 4 projecten die in de subsidieaanvraag fase het beste beoordeeld zijn, worden gehonoreerd.
Het kan zijn dat er 4 gelijk scorende projecten zijn. Van tevoren wordt er aangegeven in de subsidieoproep voor de subsidieaanvragen waarop er geprioriteerd gaat worden (bijvoorbeeld regionale spreiding).
Nee dit kan niet. Het gaat hier om een rechtspersoon van een Caribisch land (Curaçao) en dit is een niet-Nederlandse organisatie. De ZonMw-subsidiebepalingen voorzien niet in het verstrekken van subsidie aan een niet-Nederlandse organisatie. Een huisartorganisatie op Curaçao kan dus geen subsidie aanvragen.
Organisaties van de BES eilanden (Bonaire, Saba en St. Eustatius) kunnen wel een aanvraag indienen. Dit heeft te maken met de juridische status van de eilanden. De BES eilanden zijn bijzondere gemeenten van Nederland en kunnen onder die hoedanigheid wel een aanvraag indienen.
Subsidies kunnen niet worden vertrekt aan niet-Nederlandse organisaties en dat betekent dat deze organisaties geen subsidie kunnen aanvragen, ook niet als mede-aanvrager. Wel kan een deel van het werk worden uitgevoerd door een buitenlandse organisatie, die dan via een Nederlandse organisatie wordt betaald. Dat kan via een opdracht.
Disclaimer: Wij benadrukken met klem dat de oproep met de daarin gestelde criteria altijd leidend zijn voor de beoordeling van uw project.
Disclaimer: De referenten en commissieleden zullen de aanvragen beoordelen op relevantie en kwaliteit. Uiteindelijk zal de commissie adviseren welke projecten gehonoreerd zullen worden. ZonMw neemt dat advies over in een besluit