Resultaten

Over de meeste onderzoeken zijn artikelen in belangrijke nationale en internationale tijdschriften verschenen.

In het British Medical Journal (BMJ) stond een artikel van het onderzoek over het eten van vezels bij het prikkelbaar darm-syndroom. Het blijk dat oplosbare vezels werken en de onoplosbare vezels, zoals tarwezemelen, niet. Bij het onderzoek naar oogontstekingen bleek het meest voorgeschreven zalfje de genezing niet te versnellen. Ook hierover is gepubliceerd in het BMJ. Andere resultaten zijn dat vitamine D3 niet werkt bij winterhanden, dat oudere mannen met plasklachten beter staand kunnen plassen dan zittend.

Het onderzoek naar wratten heeft een vervolg gekregen. Uit het eerste onderzoek bleek dat handwratten het beste aangestipt kunnen worden met vloeibare stikstof maar bij voetwratten leidt afwachten tot dezelfde resultaten als behandelen met middelen als stikstof of salicylzuur. In het vervolgonderzoek wordt onder andere een nieuw middel, monochloorazijnzuur, voor de behandeling van wratten onderzocht.

Verspreiding van resultaten

Het programma besteedt veel aandacht aan de verspreiding en toepassing van resultaten. Het programma blijkt succesvol in het scheppen van voorwaarden voor het toepassen van de onderzoeksresultaten. Dankzij het programma en de bruikbare onderzoeksresultaten - vinden de resultaten snel hun weg naar de richtlijnen van huisartsen, die worden bijgesteld of aangevuld, of worden ze gebruikt voor afspraken tussen zorgverleners in de eerste lijn, de zogenoemde Landelijke Eerstelijns Samenwerking Afspraken (LESA’s). Dit geldt ook voor de patiëntenbrieven en -folders. Hierdoor profiteren zowel de patiënt als de huisarts snel van de resultaten.

Ontwikkeling van huisartsgeneeskunde

Een ander effect is de stimulering van onderzoek door jonge talentvolle huisartsen. Het programma biedt hen de unieke kans om onderzoek te doen en hen te behouden voor de wetenschap. Deze onderzoekers zijn nodig om de kennis van huisartsen verder uit te bouwen. Door het programma Alledaagse Ziekten zijn een aantal onderzoeksinstituten van verschillende universiteiten gaan samenwerken. De samenwerking op zich is al winst, maar het delen en uitwisselen van kennis door samenwerking zorgt voor synergie. Het programma en de projecten leveren een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van de huisartsgeneeskunde.

Betere kwaliteit van zorg

Meer kennis over alledaagse klachten levert een eerstelijnszorg op die doeltreffender en waarschijnlijk goedkoper is. Inzicht in de kern van de generalistische zorg die door de huisarts geboden wordt, zorgt ervoor dat het handelen van de huisarts beter onderbouwd wordt. Meer kennis over het werk van de huisarts verbetert de mogelijkheden voor vervanging van zorg vanuit de tweede lijn, bijvoorbeeld ziekenhuiszorg, in afstemming met die tweede lijn.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website