Mobiele menu

Preventieprogramma voor Rotterdamse risicogroepen

Projectomschrijving

Zorgorganisatie Context wil meer mensen in achterstandswijken, chronisch zieken en mantelzorgers bereiken. De organisatie biedt daarom trainingen in de wijken aan.

De kracht van het project is de aansluiting bij de dagelijkse leefomgeving van de doelgroep. Het aanbod bestaat uit diverse trainingen zoals ‘stoppen met piekeren’, ‘je dip te lijf’, ‘psychische problemen in de familie’, ‘je leven in balans’ en ‘liever bewegen dan moe’.

Context werkt intensief samen met Zichtbare Schakels, de Psychiatrische Thuiszorg en Vraagwijzer IJsselmonde. Door effectieve bundeling van expertise en mankracht kunnen meer mensen in de wijken worden bereikt.

Verslagen


Eindverslag

In het preventiekracht project Rotterdamse Risicogroepen 2011-2012 werkten Context GGZ preventie met Zichtbare Schakels, Vraagwijzers IJsselmonde en Charlois, Psychiatrische Thuiszorg en welzijnsorganisaties MDA (Maatschappelijk Dienstverlening Alexander), PIT010 en DOCK samen met als doel: meer mensen uit de risicogroepen bereiken met depressiepreventie én depressiepreventie inbedden in de dagelijkse praktijk van professionals werkzaam in thuiszorg en maatschappelijke dienstverlening.
Doelgroep: mensen met een lage (SES) sociaal economische status en mantelzorgers.

GGZ preventie is gaan leven in de stad Rotterdam, niet alleen bij de partners maar ook bij veel andere welzijn- en zelforganisaties. Het project heeft een grote spin-off gecreëerd.
En: met alle ingezette activiteiten zijn we er in geslaagd om 659 (2011) en 1777 (2012) mensen te bereiken.

De combinatie welzijn en zorg is een ‘gouden’ combinatie. Door de professionals die bij de doelgroep over de vloer komt te scholen in het signaleren van psychische klachten, motiverende gespreksvoering en de POM methodiek (preventieve ondersteuning mantelzorgers) kan de doelgroep op een laagdrempelige manier bereikt worden. Door de preventieve trainingen in de wijk te organiseren en bij voorkeur door een preventiewerker samen met een professional van welzijn of thuiszorg uit te voeren bereikten we twee doelen. De professionals werden bekend met preventieve GGZ interventies. Met hun enthousiasme en verworven kennis waren zij vervolgens de beste ambassadeurs voor de preventieve trainingen. De professionals konden uiteraard zelf kiezen of zij als trainer ingezet wilden worden. Niet iedereen voelde zich fijn in de rol van trainer. In totaal zijn er 15 – 20 professionals actief geweest als trainer.

Naast het uitvoeren van preventieve trainingen is de POM (preventieve ondersteuning mantelzorgers) uitgevoerd door Zichtbare Schakels, medewerkers Psychiatrische Thuiszorg, medewerkers VraagWijzers en de mantelzorgconsulenten. Dit is met wisselend succes gebeurd. Toch zijn er in 2012 door alle partners samen 228 POM gesprekken gevoerd.
Zichtbare Schakels en Psychiatrische thuiszorg bereikten niet de doelgroep die verwacht werd. Zo zien de Zichtbare Schakels veel klanten met te zware problematiek (schuldenproblematiek, sociaal isolement, psychiatrie) voor een preventieve training. Ook zorgmijders en mensen die de deur niet uit willen/durven behoren tot hun caseload.
Preventie staat hoog op de agenda bij de Zichtbare Schakels. In praktijk blijkt het echter lastig voor de wijkverpleegkundige om het vizier ook op psychische problematiek te richten. De focus is vooral op somatische klachten.

Ondanks dit heeft GGZ Preventie heeft een ‘gezicht’ gekregen bij veel professionals in Rotterdam. Preventie is bij professionals die participeren in het project vanzelfsprekender geworden. Dit laatste geldt beslist bij de professionals die als co-trainer hebben geparticipeerd. Zij zien hoe de preventieve aanpak werkt in de praktijk en mede hierdoor zijn zij uitstekend in staat cliënten te motiveren tot deelname aan een preventieve training. Dit komt ook tot uiting in het aantal doorverwijzingen van hen.
Echter; nog niet bij alle professionals is GGZ preventie volledig ingebed in de dagelijkse praktijk.

Kortom: het Preventiekrachtproject heeft, door de samenwerking van diverse partners en door de wijkgerichte en outreachende aanpak, een grote boost gegeven aan depressiepreventie in Rotterdam.

Samenvatting Preventiekracht Rotterdamse Risicogroepen

Met Preventiekracht Rotterdamse Risicogroepen beoogt Context samen met partners Zichtbare schakels (wijkverpleegkundigen), psychiatrische thuiszorg (Parnassia Bavo Groep) en Vraagwijzer Ijsselmonde GGZ-preventie meer in te bedden en het bereik ervan bij risicogroepen in Rotterdam te vergroten.

Aanleiding van het project was de constatering dat Rotterdam een grote groep inwoners heeft die tot de risicogroepen voor het ontwikkelen van depressie behoren:
- Mantelzorgers; van de ca. 60.000 mantelzorgers zijn ongeveer 8.000 mantelzorgers zwaar (over)belast.
- Inwoners met een lage sociaal-economische status; Circa 48% van de inwoners heeft een LO- of VMBO- opleiding tegenover 39% in Nederland. Het gemiddelde inkomen per huishouding in Rotterdam bedraagt 19.600 euro versus 21.600 euro in de rest van Nederland. Een op de vijf Rotterdammers (20%) ontvangt een uitkering tegenover 16% in de rest van Nederland.
- Chronisch zieken; in vergelijking met de rest van Nederland overlijden er meer Rotterdammers aan cardiovasculaire ziekten, ziekten van ademhalingwegen en kanker.
Het project sluit aan bij de stedelijke visie op het verkleinen van de gezondheidsachterstand. In Rotterdam is hiertoe de gezondheidsnota ‘Samen werken aan een goede gezondheid’ (2011) (SWGG) geschreven en dit is leidend voor het beleid van de komende 4 jaar. Centraal hierin staan de Rotterdammers uit zes wijken die in de sociale index (2010) een lage score geven bij de beoordeling van de eigen gezondheid: Bloemhof, Afrikaanderwijk, Hillesluis, Nieuwe Westen, Lombardijen en Tarwewijk. Het beoogd resultaat is een verbeterde ervaren gezondheid met 10% bij Rotterdammers met een slechte tot matige gezondheid in minimaal twee achterstandswijken. Het is daarmee ook 1 van de speerpunten in de nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid ‘Gezonde stad, kadernota volksgezondheid Rotterdam 2011-2014’.

Om de doelstellingen te verwezenlijken richt het project op een viertal pijlers:
1. trainen van de professionals van de partners op de onderwerpen: vroegsignalering/preventie, motiverende gespreksvoering en Preventieve ondersteuning mantelzorgers (POM)
2. de getrainde professionals worden in het kader van ‘training on the job’ ingezet als co-trainer bij de uit te voeren interventies
3. er worden 15 voorlichtingen per jaar en 40 trainingen uitgezet in de Rotterdamse wijken
4. de partners voeren de POM uit bij de mantelzorgers

Het project zet in op een communitygerichte-en ketenaanpak. GGZ preventie wordt actief gekoppeld aan andere thema’s en activiteiten die de partners uitzetten. Met een persoonlijke, outreachende en pro-actieve aanpak worden moeilijk bereikbare doelgroepen bereikt en komt GGZ-preventie meer en meer in beeld bij de partners.

Er worden verschillende wervingsactiviteiten ingezet: er wordt oa aangesloten bij de verschillende overleg- en casuïstiekvormen van de partners, gezamenlijk worden voorlichtingen uitgezet, overige partners worden geïnformeerd middels een nieuwsbrief, lokale media wordt benut en er wordt aangesloten bij andere interventies/netwerkbijeenkomsten/festiviteiten in Rotterdam.

Samenvatting van de aanvraag

Zorgorganisatie Context wil meer mensen in achterstandswijken, chronisch zieken en mantelzorgers bereiken. De organisatie biedt daarom trainingen in de wijken aan.

De kracht van het project is de aansluiting bij de dagelijkse leefomgeving van de doelgroep. Het aanbod bestaat uit diverse trainingen zoals ‘stoppen met piekeren’, ‘je dip te lijf’, ‘psychische problemen in de familie’, ‘je leven in balans’ en ‘liever bewegen dan moe’.

Context werkt intensief samen met Zichtbare Schakels, de Psychiatrische Thuiszorg en Vraagwijzer IJsselmonde. Door effectieve bundeling van expertise en mankracht kunnen meer mensen in de wijken worden bereikt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
87650006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. J. Kramer
Verantwoordelijke organisatie:
Parnassia Bavo Groep