Mobiele menu

Opzetten learning community paramedische zorg

Projectomschrijving

Doel

De beroepsverenigingen voor diëtetiek (NVD), ergotherapie (EN), huidtherapie (NVH), logopedie (NVLF) en oefentherapie (VvOCM) willen hun expertise over richtlijnontwikkeling in het algemeen, en de uitvoering van een knelpuntenanalyse in het bijzonder, vergroten.

Plan van aanpak

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) stelt hiervoor haar kennis en tools beschikbaar en zet voor de betrokken beroepsgroepen een learning community op. Centraal in de learning community staan het inrichten van het proces van een knelpuntinventarisatie, de analyse van knelpunten en de vertaling naar concept-uitgangsvragen voor de ontwikkeling van een richtlijn. De activiteiten zijn gerelateerd aan 2 parallel lopende projecten:

Beoogd eindresultaat

Aan het einde van dit project zijn betrokkenen in staat om zelfstandig een knelpuntenanalyse uit te voeren in de rol van richtlijnadviseur.

Verslagen


Eindverslag

Met het opzetten van een Learning Community Richtlijnontwikkeling voor de paramedische zorg is de kennis en expertise binnen de paramedische zorg op het gebied van de richtlijnmethodologie in het algemeen en de voorbereiding en uitvoering van een knelpuntenanalyse in het bijzonder vergroot.
De bij de Bestuurlijke Afspraken betrokken paramedische beroepsgroepen willen investeren in het opbouwen van methodologische kennis en expertise op het gebied van de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden. Het KNGF stelt haar kennis en ontwikkelde tools beschikbaar en richt voor de betrokken beroepsgroepen een learning community in.
Centraal in de learning community staat het opzetten en inrichten van het proces ten behoeve van de uitvoering van knelpunteninventarisaties, de analyse van knelpunten en de vertaling naar concept-uitgangsvragen ten behoeve van de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden. Dit gebeurt op twee onderwerpen, te weten Kwetsbare Ouderen en Dementie. Voor deze onderwerpen worden aparte projectvoorstellen ingediend.
Door het parallel laten lopen van de activiteiten binnen de learning community en de te nemen stappen voor het opzetten en uitvoeren van een knelpuntenanalyse voor beide onderwerpen, wordt gewerkt volgens het principe ‘learning on the job’. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten op de persoonlijke leerdoelen van de richtlijnadviseurs in opleiding.
Aan het einde van dit project zijn de afgevaardigden van de betrokken paramedische beroepsverenigingen (Ergotherapie Nederland, Nederlandse Vereniging van Diëtetiek, Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie en Nederlandse Verenging van Huidtherapeuten), in staat om zelfstandig de rol van richtlijnadviseur (procesbegeleider en methodologie-expert) uit te voeren tot en met de knelpuntenanalyse (stap 6) en een deel van stap 7 (het formuleren van concept-uitgangsvragen) van de leidraad voor kwaliteitsstandaarden (AQUA).

Samenvatting van de aanvraag

Het doel van dit project is het vergroten van kennis en expertise binnen de paramedische zorg op het gebied van de ontwikkeling van kwaliteitstandaarden, richtlijnmethodologie in het algemeen en de voorbereiding en uitvoering van een knelpuntenanalyse in het bijzonder. De bij de Bestuurlijke Afspraken betrokken paramedische beroepsgroepen willen investeren in het opbouwen van methodologische kennis en expertise op het gebied van de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden. Het KNGF stelt haar kennis en ontwikkelde tools beschikbaar en richt voor de betrokken beroepsgroepen een learning community in. Centraal in de learning community staat het opzetten en inrichten van het proces ten behoeve van de uitvoering van knelpunteninventarisaties, de analyse van knelpunten en de vertaling naar concept-uitgangsvragen ten behoeve van de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden. Dit gebeurd op twee onderwerpen, te weten Kwetsbare Ouderen en Dementie. Voor deze onderwerpen worden aparte projectvoorstellen ingediend. Door het parallel laten lopen van de activiteiten binnen de learning community en de te nemen stappen voor het opzetten en uitvoeren van een knelpuntenanalyse voor beide onderwerpen, wordt gewerkt volgens het principe ‘training on the job’. Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten op de persoonlijke leerdoelen van de richtlijnadviseurs in opleiding. Aan het einde van dit project zijn de afgevaardigden van de beroepsverenigingen (EN, NVD, VvOCM, NVLF en NVH), in staat om zelfstandig de rol van richtlijnadviseur (procesbegeleider en methodologie-expert) uit te voeren tot en met de knelpuntenanalyse (stap 6) en een deel van stap 7 (het formuleren van concept-uitgangsvragen) van de leidraad voor kwaliteitsstandaarden (AQUA). Het traject zal 6 maanden in beslag nemen.

Kenmerken

Projectnummer:
10270032010009
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. H.L. Vreeken
Verantwoordelijke organisatie:
Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie

Gezamenlijke richtlijnontwikkeling

In 3 projecten werken paramedische beroepsgroepen aan het gezamenlijk ontwikkelen van richtlijnen: een knelpuntenanalyse voor kwetsbare ouderen, een knelpuntenanalyse voor mensen met dementie en het opzetten van een learning community.