In de zoektocht naar meer kennis over het aanpakken van overgewicht en het stimuleren van een gezonde leefstijl laten we onderzoek uitvoeren. Hierbij een greep uit de onderzoeken die een bijdrage leveren aan een integrale aanpak voor het tegengaan van overgewicht.

Lopende projecten

Afgeronde projecten

                                                                                                                                                                                                                                                                             

CIAO: integrale aanpak overgewicht werkt

Overgewicht is een maatschappelijke omgevingsziekte die integraal aangepakt moet worden. Maar wat betekent dat concreet?

Het Consortium Integrale Aanpak Overgewicht (CIAO) ontwikkelde een aantal praktische tools voor het opzetten, implementeren en evalueren van zo'n integrale aanpak. Veel van deze tools worden nu in de praktijk toegepast.

Deelprojecten CIAO

Een integrale aanpak van overgewicht kan inderdaad leiden tot gezonder gedrag, ook bij moeilijk bereikbare doelgroepen. Maar dat gaat niet vanzelf. Dat wordt duidelijk uit de 5 deelprojecten van CIAO, een samenwerkingsverband van 5 academische werkplaatsen publieke gezondheid. Het eerste deelproject ‘van fictie naar actie’ beschrijft de vertaalslag van goede bedoelingen naar concreet beleid. Daarvoor is een instrument ontwikkeld, de Gedragsveranderingsbal. Deze wordt nu door organisaties als JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en ‘Gezond in...’ in de praktijk toegepast als hulpmiddel bij het ontwikkelen van integrale projecten in wijken en gemeenten.

Reclamebureau voor gezond gewicht

In het deelproject ‘Reclamebureau voor gezond gewicht’ is onderzoek gedaan naar het toepassen van sociale marketing om mensen te verleiden tot gezonder gedrag, bijvoorbeeld water drinken in plaats van frisdrank. Grote stappen zijn gezet om kinderen water in plaats van frisdrank mee te geven naar de basisschool. In ‘Opvoeden en Overgewicht’ is op grond van een consensus onder professionals een webapp ontwikkeld met 11 tips voor een gezonde opvoeding en een e-learning module ‘Gezonde afspraken met je kind’. De laatste twee deelprojecten gingen over ‘Implementatie en Adoptie’ en ‘Evaluatie Integrale Aanpak’. Een belangrijke conclusie van het onderzoek naar implementatie is dat er voldoende tijd uitgetrokken moet worden.

‘De onderzoeksresultaten laten immers zien dat professionals die langer implementeren ook beter implementeren’

Evaluatie van een integrale aanpak

Evaluatie van een integrale aanpak is lastig. Zoals de bekende Amsterdamse gezondheidswetenschapper professor Jaap Seidell zegt: ‘Je kunt de integrale aanpak vergelijken met een muur van zandzakken voor welvaartziekten. Het heeft niet zoveel zin de effectiviteit te onderzoeken van één zandzak, één interventie, het gaat juist om de hele muur. En denk goed na hoe je je doelen definieert. Nu wordt vaak gekeken naar BMI, maar ik denk dat je beter naar gewenst gedrag kunt kijken. Hoeveel procent voldoet bijvoorbeeld aan de beweegnorm, of eet elke dag voldoende groente en fruit? Dat is een positieve benadering die veel duidelijker laat zien of je interventies effect hebben gehad.’

 

Laag inkomen, toch gezond eten?

Mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) worden vaak slecht bereikt door gezondheidsvoorlichting. Bovendien is gezond eten lastiger met een klein budget. De cursus ‘Goedkoop gezond eten’ is ontwikkeld voor mensen met financiële problemen, zoals cliënten van de schuldhulpverlening.

In 2 bijeenkomsten leren deelnemers van een diëtiste hoe zij met een beperkt budget toch gezond kunnen eten. Voedingsinformatie wordt altijd gekoppeld aan prijsinformatie. Na afloop van de cursus worden cursisten nog via sms herinnerd aan hun persoonlijke actieplan. En dat werkt.

Resultaat?

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat deelnemers na afloop van de cursus gezonder gaan eten. Zo gebruiken zij vaker een vloeibaar bak- en braadproduct en neemt de consumptie van fruit en verse groenten vaak toe. De meeste cursisten vinden de bijeenkomsten (heel) interessant (89%), (heel) duidelijk (93%) en (heel) leuk (89%). Om deze cursus breder te kunnen inzetten is een website ontwikkeld www.goedkoopgezondevoeding.nl en een e-learning module waarmee diëtisten gecertificeerd cursusleider kunnen worden.

Implementatie-impuls

In 2020 kreeg 'Goedkoop gezonde voeding' een implementatie-impuls uit de programmalijn Kennisbenutting en implementatie. De bijeenkomst voor inwoners en de e-learning voor diëtisten komt nu ook naar andere regio's. Lees meer over het vervolgproject.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website