Overgewicht is een complex probleem en het terugdringen ervan is niet eenvoudig. In de zoektocht naar meer kennis over het aanpakken van overgewicht en het stimuleren van een gezonde leefstijl laten we onderzoek uitvoeren en stimuleren we het gebruik van nieuwe inzichten en kennis. Van het volhouden van gezond gedrag tot gezonde voeding en bewegen. Hieruit blijkt dat vooral samenwerking en een integrale aanpak belangrijk is.

Thema's

Uitgelicht

Inspirerende eerste kennissessie voor GLI-projecten

Sinds juni zijn tien samenwerkingsverbanden gestart met een implementatieplan om een erkende Gecombineerde Leefstijlinterventie in hun regio te implementeren. Op 23 september vond de eerste inhoudelijke sessie plaats van het begeleidings- en evaluatietraject dat wordt uitgevoerd door het AmsterdamUMC.

Lees meer

Internationale experts: pak ongezonde voeding wettelijk aan

Nederland bevordert gezonde voeding te weinig, laat het internationale PEN-project zien. ‘Het wordt ons veel makkelijker gemaakt om ongezondere dan gezonde producten te kopen.’

Lees het interview met Maartje Poelman

10 projecten implementeren erkende GLI's

Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI’s) helpen overgewicht tegengaan door zich te richten op leefstijlaspecten. Maar het aanbod van deze interventies is nog niet dekkend. 10 regionale consortia gaan nu erkende GLI’s in hun regio implementeren.

Lees meer

Werkzame elementen van integraal beleid gericht op obesitas preventie

‘Wat werkt’ binnen het thema overgewicht; zijn er werkzame elementen die in meer of alle leefstijlinterventies zitten?

Bekijk het gehonoreerde project

Resultaten Sportimpuls

Kinderen, ouderen, kwetsbare doelgroepen. Gedurende 8 jaar heeft Sportimpuls meer dan 1000 projecten gefinancierd, die veel mensen – jong en oud – in beweging hebben gekregen.

Bekijk het magazine met de mooie opbrengst

Zo benutten we resultaten en opbrengsten beter in de praktijk

Projectleiders en samenwerkingspartners vertellen over hun implementatieaanpak en -strategie om de opbrengsten uit het Preventieprogramma (beter) te benutten in de (zorg)praktijk.

Wat zijn dé succesfactoren en welke tips geven ze voor samenwerking?

Lopende en afgeronde projecten

Vrouw joggend in park

Onderzoeksprojecten rond integrale aanpak, wijkaanpakken, Ouderen en jeugd dragen bij aan het tegengaan van overgewicht.

Welke omstandigheden spelen een rol bij het voorkomen van overgewicht?

Over deze vraag buigen de komende drie jaar vier internationale consortia zich voor de internationale subsidieronde PREPHOBES. Nederlandse onderzoekers zijn betrokken bij drie van de vier projecten.

Onderzoek naar het voorkomen van overgewicht

COVID-19 en overgewicht

Er zijn aanwijzingen dat er een positieve correlatie bestaat tussen overgewicht en de ernst van COVID-19.

Overgewicht als versterker van ontsteking en orgaan falen

Gezonde leefomgeving en overgewicht

Space2Move onderzoekt hoe de inrichting van de fysieke ruimte mensen stimuleert om dagelijks meer in actie te komen. Food in Motion onderzoekt of je op 'snack hotspots' gezonde alternatieve tussendoortjes kan aanbieden. En RuimteGids neemt gezondheid mee in ruimtelijk beleid en de omgevingsvisie.

Actueel

Veldraadpleging Leefstijlgeneeskunde: uw mening telt!

De Patiëntenfederatie Nederland, TNO en ZonMw nodigen u uit om deel te nemen aan een veldraadpleging over leefstijlgeneeskunde, als onderdeel van een verkenning van een brede leefstijlcoalitie. Via een vragenlijst kunt u uw input leveren.

Nieuws

Gezonde keuzes in de supermarkt

Hoe zorgen we ervoor dat mensen gezondere keuzes maken in de supermarkt? Voedingskundige en epidemioloog Joline Beulens: “Het woord gezond moet je juist niet gebruiken.” Amsterdam UMC, Hartstichting en Coop-supermarkten onderzoeken hoe het anders kan. Dit 'Supreme Nudge' onderzoek is 1 van de 3 onderzoeken i.s.m. de Hartstichting waarmee we kennis vergaren over nieuwe manieren om langdurig gezond te leven. Lees meer op www.zonmw.nl/leefstijl

Elders gezien

De rol van voeding en darmbacteriën bij diabetes

In het internationale onderzoeksproject ‘Understand and prevent production of microbially-produced pro-diabetic metabolites in different ethnic groups: impact of protein dietary changes’ (MICRODIET) is de rol van eiwitten in de voeding op darmbacteriën en diabetes onderzocht. Onderzoekers uit Zweden, Frankrijk en Nederland werkten aan dit onderzoek dat is gefinancierd vanuit het Joint Programming Initiative a ‘Healthy Diet for a Healthy Life’...

Nieuws

Wat komt eerst bij kinderen: ongezond eetgedrag of overgewicht?

Wil je het probleem van overgewicht te lijf gaan, dan is voorlichting over eetgedrag aan schoolgaande kinderen niet de meeste effectieve manier. Aandacht voor hoeveelheid en kwaliteit van de voeding en voor lichaamsgewicht moet er vooral zijn voordat kinderen de schoolgaande leeftijd bereiken.

Elders gezien
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website