Overgewicht is een complex probleem en het terugdringen ervan is niet eenvoudig. In de zoektocht naar meer kennis over het aanpakken van overgewicht en het stimuleren van een gezonde leefstijl laten we onderzoek uitvoeren. Van het volhouden van gezond gedrag tot gezonde voeding en bewegen. Hieruit blijkt dat vooral samenwerking en een integrale aanpak belangrijk is.

Thema's

Uitgelicht

Samenwerken aan implementatie om resultaten te bundelen en te verrijken

Dit najaar starten 8 projecten in de ronde Implementatie in samenwerking. Eén daarvan is dit project waarin wordt samengewerkt om beweging van jonge kinderen in achterstandswijken te stimuleren.

Lees over de gehonoreerde projecten

Preventieve tools om overgewicht en hoge bloeddruk jeugd tegen te gaan

Dit project heeft geleid tot de ontwikkeling van predictie-instrumenten (tools) die de kans op overgewicht, hoge bloeddruk en abnormale vetgehaltes in het bloed van 10-jarige kinderen vaststellen.

Lees er meer over

Lopende en afgeronde projecten

Vrouw joggend in park

Hoe kunnen we overgewicht aanpakken en een gezonde leefstijl stimuleren? Bekijk de onderzoeksprojecten die bijdragen aan het tegengaan van overgewicht:

Hoe antibiotica te doseren bij patiënten met obesitas

Bij mensen met obesitas werken geneesmiddelen soms anders. Zo kunnen antibiotica die standaard op het lichaamsgewicht worden afgestemd bijwerkingen geven. Voor drie typen antibiotica zijn nu doseeradviezen opgesteld.

Meer weten over de doseeradviezen?

Implementatiestudie van CooL

‘Gezond gedrag volhouden is lastiger dan een paar kilo’s kwijtraken’, aldus Stef Kremers, Maastricht University. ‘Op korte termijn kan je best makkelijk successen behalen. Maar er verbetert pas écht wat als we preventie weten in te bedden in de bestaande structuren’.

Interview Stef Kremers

Gezond leven verzekerd

Sinds 2019 is de ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ opgenomen in de zorgverzekering. Terecht, vinden deskundigen Ien van de Goor en Stef Kremers.

Lees het interview met Ien van de Goor en Stef Kremers in Mediator 31

‘Stress in vetcellen leidt tot jojo-effect’

De meeste mensen die afvallen, komen telkens terug op hun oude gewicht of worden zelfs zwaarder. Gestreste vetcellen spelen hierbij een rol, ontdekte Edwin Mariman. Verrassend genoeg werkt geleidelijk afslanken niet langer door dan een crashdieet.

Lees het interview met Edwin Mariman in Mediator 25

Actueel

Samenwerken aan implementatie om resultaten te bundelen en te verrijken

Ons preventieprogramma heeft al veel kennis opgeleverd. Hoe kunnen we kennis uit de al afgeronde projecten bundelen én verrijken? Dit najaar starten 8 projecten, gericht op samenwerking tussen onderzoekers, praktijk- en zorgprofessionals. Een lerende aanpak staat hierbij centraal. Het versterken van evidence-based handelen van professionals is een belangrijke focus.

Nieuws

Strategieën om overgewicht te voorkomen

In de internationale subsidieronde “Prevention of unhealthy weight gain and obesity during crucial phases throughout the lifespan (PREPHOBES)” zijn 15 uitgewerkte projectvoorstellen ingediend. Met de PREPHOBES subsidieoproep stimuleert het JPI HDHL de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van innovatie strategieën en multidisciplinaire aanpakken om overgewicht en obesitas te voorkomen in verschillende levensfasen.

Nieuws

Resultaten project over voeding en darm microbiota

Het onderzoeksproject ‘Diet-induced Arrangement of the gut Microbiome for improvement of Cardiometabolic health’ (DINAMIC) over voeding en darm microbiota is afgerond. Het doel van het onderzoek was om te kijken of een mediterraan dieet het gunstige effect van gezonde donor ontlasting op de insuline gevoeligheid bij personen met overgewicht kan versterken. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens het afsluitende congres van JPI HDHL DINAMIC en...

Nieuws

Voorlopige resultaten 'Aan de slag met preventie in uw gemeente'

Hoe stimuleer je het gebruik van erkende interventies en hoe bevorder je een brede lerende aanpak in preventief gemeentebeleid? Zes lokale consortia ontwikkelen al doende de beste aanpak en delen kennis en inzichten. In onze nieuwste publicatie delen de projectleiders graag de opbrengsten van hun werk tot nu toe!

Pagina
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties

Contact

Fleur Boulogne

Implementatiespecialist

+31703495047
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website