Overgewicht is een complex probleem en het terugdringen ervan is niet eenvoudig. In de zoektocht naar meer kennis over het aanpakken van overgewicht en het stimuleren van een gezonde leefstijl laten we onderzoek uitvoeren en stimuleren we het gebruik van nieuwe inzichten en kennis. Van het volhouden van gezond gedrag tot gezonde voeding en bewegen. Hieruit blijkt dat vooral samenwerking en een integrale aanpak belangrijk is.

Thema's

Uitgelicht

Internationale experts: pak ongezonde voeding wettelijk aan

Nederland bevordert gezonde voeding te weinig, laat het internationale PEN-project zien. ‘Het wordt ons veel makkelijker gemaakt om ongezondere dan gezonde producten te kopen.’

Lees het interview met Maartje Poelman

10 projecten implementeren erkende GLI's

Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI’s) helpen overgewicht tegengaan door zich te richten op leefstijlaspecten. Maar het aanbod van deze interventies is nog niet dekkend. 10 regionale consortia gaan nu erkende GLI’s in hun regio implementeren.

Lees meer

Werkzame elementen van integraal beleid gericht op obesitas preventie

‘Wat werkt’ binnen het thema overgewicht; zijn er werkzame elementen die in meer of alle leefstijlinterventies zitten?

Bekijk het gehonoreerde project

Resultaten Sportimpuls

Kinderen, ouderen, kwetsbare doelgroepen. Gedurende 8 jaar heeft Sportimpuls meer dan 1000 projecten gefinancierd, die veel mensen – jong en oud – in beweging hebben gekregen.

Bekijk het magazine met de mooie opbrengst

Zo benutten we resultaten en opbrengsten beter in de praktijk

Projectleiders en samenwerkingspartners vertellen over hun implementatieaanpak en -strategie om de opbrengsten uit het Preventieprogramma (beter) te benutten in de (zorg)praktijk.

Wat zijn dé succesfactoren en welke tips geven ze voor samenwerking?

Lopende en afgeronde projecten

Vrouw joggend in park

Onderzoeksprojecten rond integrale aanpak, wijkaanpakken, Ouderen en jeugd dragen bij aan het tegengaan van overgewicht.

Welke omstandigheden spelen een rol bij het voorkomen van overgewicht?

Over deze vraag buigen de komende drie jaar vier internationale consortia zich voor de internationale subsidieronde PREPHOBES. Nederlandse onderzoekers zijn betrokken bij drie van de vier projecten.

Onderzoek naar het voorkomen van overgewicht

COVID-19 en overgewicht

Er zijn aanwijzingen dat er een positieve correlatie bestaat tussen overgewicht en de ernst van COVID-19.

Overgewicht als versterker van ontsteking en orgaan falen

Gezonde leefomgeving en overgewicht

Space2Move onderzoekt hoe de inrichting van de fysieke ruimte mensen stimuleert om dagelijks meer in actie te komen. Food in Motion onderzoekt of je op 'snack hotspots' gezonde alternatieve tussendoortjes kan aanbieden. En RuimteGids neemt gezondheid mee in ruimtelijk beleid en de omgevingsvisie.

Actueel

Rol van voedingsadvies bij preventie, behandeling en herstel

Goede voeding is belangrijk bij het voorkomen van veel chronische ziektes. Daarnaast is een aangepaste voeding belangrijk bij het herstel na ziekte. Toch is er de afgelopen jaren niet veel veranderd aan het ongezonde voedingspatroon van Nederlanders. Waarom niet? Lees in de blog van hoogleraar Diëtetiek Marian de van der Schueren waarom een blijvende verandering van een voedingspatroon om meer vraagt dan alleen een dieetlijstje.

Portretfoto Marian de van der Schueren
Pagina

Sportimpulsprojecten zijn effectief

Betrokken professionals, deelnemers en hun ouders zijn erg positief over de Sportimpulsprojecten Jeugd in lage inkomensbuurten (JILIB) en Kinderen sportief op gewicht (KSG). Wel is de KSG-doelgroep jonge kinderen met (risico op) overgewicht maar beperkt bereikt. Dit blijkt uit onderzoek dat het Mulier Instituut in opdracht van ZonMw heeft uitgevoerd over de projecten uit de subsidieronde van 2018.

Nieuws

Hoe draagt leefstijl bij aan een optimale behandeling van COVID-19 patiënten?

Wat is er bekend over het effect van leefstijl op de vatbaarheid voor COVID-19 en welke rol spelen leefstijlinterventies in het beloop en herstel van COVID-19? Welke ontwikkelingen zijn kansrijk en welke stappen zijn nodig om deze verder te brengen? Een inventarisatie van beschikbare kennis en -hiaten op het gebied van leefstijl en COVID-19 biedt antwoorden. Deze start begin juli en rondt af in oktober 2021. De uitkomsten dragen bij aan een...

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website