Voor kinderen en jongeren zijn de opvang en school plekken waar veel tijd wordt doorgebracht en een basis wordt gelegd voor gezond gewoontegedrag. Een gezonde leefstijl draagt niet alleen bij aan het voorkomen van ziekten, maar ook aan betere concentratie, betere schoolprestaties en minder schooluitval. Door aanpassing van de sociale en fysieke omgeving kan gedrag positief worden beïnvloed. Bijvoorbeeld door gezonde schoolkantines, een gezond binnenmilieu en veilige, groene en rookvrije schoolpleinen. In de sociale omgeving van leerlingen hebben leerkrachten, leeftijdsgenoten en ouders een belangrijke voorbeeldrol.

Uitgelicht

Informatiebijeenkomst subsidieronde Kwaliteit Kinderopvang

ZonMw nodigt u uit voor de informatiebijeenkomst op 21 februari 2017. Deze bijeenkomst staat in het teken van de subsidieoproep Kwaliteit Kinderopvang die gericht is op onderzoek naar het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang. Wat zijn de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen? En hoe kan een positieve invloed op de ontwikkeling gestimuleerd worden?

Meer informatie over de bijeenkomst en aanmelden

Nieuw programma Kwaliteit Kinderopvang

Het ministerie van SZW heeft ZonMw de opdracht gegeven om een programma Kinderopvang te ontwikkelen. Doel van het programma is om een betere verbinding tot stand te brengen tussen de praktijk van de kinderopvang en de wetenschap en zo tot betere inzichten te komen wat werkt en wat niet en waarom.

Ga naar het nieuwsbericht hierover

Versterking Gezonde School: de lopende projecten

ZonMw heeft 3,2 miljoen euro subsidie toegekend aan 11 projecten die werken aan het versterken van de praktijk van de Gezonde School binnen het vmbo en mbo.
De onderzoeken richten zich bijvoorbeeld op risicosignalering, sociale en fysieke omgeving en het bevorderen van gezondheid.

Bekijk de projecten van Opvoeding en Onderwijs

Projecten in het zonnetje

 • Kinderen in beweging
  In Zuid-Limburg is een manier gevonden om leerlingen via de omgeving te stimuleren om meer te bewegen.
 • Beweeg je Buurt
  onderzocht hoe gemeenten een beweegvriendelijkere omgeving voor kinderen kunnen creëren.

Lesprogramma helpt kinderen omgaan met sociaalemotionele problemen

Het internationale lesprogramma Zippy’s Vrienden laat kinderen met elkaar praten over lastige situaties in hun leven. Het lesprogramma is nu ook in Nederland onderzocht. Leerlingen herkennen dankzij de lessen eerder hun emoties en kunnen problemen beter oplossen.

Lees het artikel in Mediator

Actueel

Volg via RSS

Subsidieronde Kwaliteit Kinderopvang open!

Onderzoekers kunnen tot 21 maart 2017 samen met de praktijk van de kinderopvang een projectidee indienen bij het ZonMw-programma Kwaliteit Kinderopvang. Doel van deze subsidieoproep is om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van de kinderopvang.

Nieuws

Programma congres Jeugd in Onderzoek online: meld u nú aan!

Het programma van Jeugd in Onderzoek, dé ontmoetingsplek voor iedereen betrokken bij de jeugdsector, staat online. Twee internationale keynotes, ruim 40 deelsessies en volop gelegenheid om te netwerken. Meld u snel aan en kies de deelsessies van uw voorkeur. Het thema van het congres op maandag 13 maart 2017 is ‘Werken met het beste bewijs’.

foto van plenaire zaal congres Jeugd in Onderzoek
Nieuws

Mentale weerbaarheid: wat helpt jongeren op school?

Docenten kunnen via hun gedrag een positief effect hebben op de mentale weerbaarheid van jongeren op school. Onderzoek heeft deze ‘positieve microgedragingen’ vastgelegd. De positieve microgedragingen zijn op film gezet en vertoont op vmbo-scholen in Rotterdam. Het gaat hier om gedrag gerelateerd aan sociale veiligheid, persoonlijke betrokkenheid en interactie tussen school, leerlingen en ouders.

Nieuws

Nieuwe website! Wat is veranderd?

De website van ZonMw is vernieuwd. Het grafisch ontwerp is in een eigentijds jasje gestoken, maar ook de informatie over subsidies, programma's en projecten is op een andere manier gebundeld.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Subsidieoproepen

Volg via RSS

Kwaliteit Kinderopvang

Onderwerpen

  • Kwaliteit en effecten van babyopvang  (0-18 mnd)
  • Effectieve interventies gericht op professionalisering van medewerkers in de kinderopvang
  • Effecten van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen (0-12 jaar)

   Onderdeel van programma

   Kwaliteit Kinderopvang

   Geplaatst op

   31 januari 2017

   Deadline

   21 maart 2017,
   14:00 uur

   Bekijk

   Programma's

   ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

   Toon alle programma's

   ZonMw-publicaties

   Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

   Toon alle publicaties

   Agenda

   Informatiebijeenkomst subsidieoproep Kwaliteit Kinderopvang

   Bent u geïnteresseerd in de subsidieoproep van het programma Kwaliteit Kinderopvang? En heeft u na het lezen van de oproep behoefte aan meer informatie? Kom dan op dinsdagochtend 21 februari 2017 naar de informatiebijeenkomst over de subsidieoproep.

   Lees meer

   Congres Jeugd in Onderzoek 2017

   Wij heten u van harte welkom op congres Jeugd in Onderzoek! Het congres dat op maandag 13 maart voor de 13e keer georganiseerd wordt heeft als thema 'Werken met het beste bewijs'. In de ochtend spreken 2 internationale keynotes - Michael Little én Louis Cauffman en in de middag kunt u kiezen uit zo'n 40 deelsessies in 3 rondes.    

   Lees meer

   Congres Volksgezondheid 2017 (NCVGZ)

   Het tweedaagse Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) is een congres waarin onderzoek, praktijk en beleid een centrale plek innemen.

   Lees meer

   Contact

   Patty Proost

   Programmasecretaris

   Telefoonnummer+31 70 349 52 21
   E-mailadresproost@zonmw.nl
   Naar boven
   Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website