Projectomschrijving

TRIDENT-2: Proefimplementatie van de niet-invasieve prenatale test als eerste screeningstest voor de detectie van foetaal trisomie 21, 13 en 18

Vraagstuk

Alle zwangere vrouwen kunnen sinds 1 april 2017 kiezen voor de NIPT-test. NIPT is een niet-invasieve prenatale test om down-, edwards-, en patausyndroom op te sporen. Het breder beschikbaar maken van de test is onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek (TRIDENT-2 studie) naar NIPT.

Onderzoek

Alle stappen, van de counseling aan zwangere vrouwen en de test die gedaan wordt in het laboratorium tot aan de zwangerschapsuitkomsten, zullen worden bekeken. De betrouwbaarheid van de test wordt nagegaan, onder meer bij meerlingen. Ook wordt onderzocht welke keuzes zwangere vrouwen maken, waarom zij wel of niet deelnemen en wat hun ervaringen met de NIPT zijn. Het NIPT Consortium, een samenwerkingsverband van 8 Nederlandse UMC's, voert de TRIDENT-2 studie uit.

Verwachte uitkomst

Doel van de studie is nagaan hoe we in Nederland de NIPT zo goed mogelijk kunnen aanbieden. Na afloop kan advies worden gegeven over de verdere invoering van NIPT in Nederland.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website