De meest kwetsbare groepen in de samenleving, burgers met een lage sociaaleconomische status (SES), hebben vaker gezondheidsproblemen en een minder lange (gezonde) levensverwachting. Hoe kunnen we gezondheidsachterstanden verklaren, voorkomen en verkleinen?

Uitgelicht

SEGV - dit zijn de voorlopige resultaten

11 projecten doen onderzoek naar sociaaleconomische gezondheids-verschillen. In 6 projecten ligt de focus op lokale aanpakken en in 5 projecten op verklarend onderzoek. Wat zijn de (tussentijdse) resultaten? En welke tips geven de projectleiders?

Bekijk de projectencatalogus

Coronacrisis en sociale wijkinitiatieven in Arnhem

Door de coronacrisis vielen activiteiten van sociale wijkinitiatieven weg. Wat ging wel door en hoe hielden Arnhemse wijkbewoners toch contact met elkaar? Het project Zin in de Wijk onderzocht het.

Lees het artikel van Movisie

Kinderen in Zwolle onderzoeken hoe gezond hun wijk is

Binnen het project Twaalf jaar Zwolle Gezonde Stad is een handleiding ontwikkeld voor onderzoekers en andere professionals die aan de slag willen met Photovoice: een participatieve actieonderzoeksmethode.

Naar stappenplan en tips&tricks

Gelijke kansen in de stad

Ongelijkheid in de samenleving neemt toe in diverse domeinen en daarmee ook de ongelijke kansen op gezondheid. Benieuwd naar kennisvragen en oplossingsrichtingen om meer grip te krijgen op dit complexe verschijnsel? Lees dan hoofdstuk 10 uit deze bundel, met input uit verklarend onderzoek vanuit systeemperspectief.

Bekijk de publicatie

Commissie SEGV

Benieuwd naar de samenstelling van de commissie? Hier vindt u de namen van de commissie sociaal economische gezondheidsverschillen (segv), verklarend en lokaal.

Impact aantonen en zorgen voor kennisbenutting

Onze impactwerkwijze bestaat uit drie kernelementen: het bevorderen van verantwoorde onderzoekspraktijken, de toepassing van productieve interacties, en het opstellen van een impact pathway.

Lees de handleiding voor projectleiders

Meer informatie

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen

De meest kwetsbare groepen in de samenleving, burgers met een lage sociaaleconomische status, hebben vaker gezondheidsproblemen en een minder lange (gezonde) levensverwachting. Preventieonderzoek zet in op het verkleinen van sociaal economische gezondheidsverschillen, zodat inwoners meer veerkracht krijgen om zelf te werken aan gezond(er) leven en leefstijl. Zo werken we met kennis aan een goede gezondheid voor iedereen.

Meer over sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Gezonde wijk en leefomgeving

Lees meer over andere programma's en ronden met het thema Gezonde wijk en leefomgeving.

Wat voor onderzoek doen we nog meer op gezonde wijk en leefomgeving?
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website