De meest kwetsbare groepen in de samenleving, burgers met een lage sociaaleconomische status (SES), hebben vaker gezondheidsproblemen en een minder lange (gezonde) levensverwachting. Hoe kunnen we gezondheidsachterstanden verklaren, voorkomen en verkleinen?
Door de coronacrisis vielen activiteiten van sociale wijkinitiatieven weg. Wat ging wel door en hoe hielden Arnhemse wijkbewoners toch contact met elkaar? Het project Zin in de Wijk onderzocht het.
Lees het artikel van MovisieBinnen het project Twaalf jaar Zwolle Gezonde Stad is een handleiding ontwikkeld voor onderzoekers en andere professionals die aan de slag willen met Photovoice: een participatieve actieonderzoeksmethode.
Naar stappenplan en tips&tricksHoe kan het gezondheidspotentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie beter worden aangesproken en benut?
Die vraag staat centraal in deze nieuwe subsidieoproep (NWA)In 11 projecten wordt onderzoek gedaan naar segv. In 6 projecten ligt de focus op lokale aanpakken en in 5 projecten op verklarend onderzoek. Wat zijn de (tussentijdse) resultaten? En welke tips geven de projectleiders?
Bekijk de projectencatalogusHet verklarend onderzoek gaat inzicht geven in de mechanismen, dynamiek en interacties die een rol spelen bij het ontstaan en voortduren van de relatie tussen sociaaleconomische status en gezondheid over alle sociaaleconomische niveaus.
Bekijk de 5 projectenLokale netwerken ontwikkelen effectieve integrale aanpakken om achterstanden in gezondheid te verminderen. Om zodoende hun werk te ondersteunen met effect- en evaluatieonderzoek.
Bekijk de 6 projectenOngelijkheid in de samenleving neemt toe in diverse domeinen en daarmee ook de ongelijke kansen op gezondheid. Benieuwd naar kennisvragen en oplossingsrichtingen om meer grip te krijgen op dit complexe verschijnsel? Lees dan hoofdstuk 10 uit deze bundel, met input uit verklarend onderzoek vanuit systeemperspectief.
Bekijk de publicatieBenieuwd naar de samenstelling van de commissie? Hier vindt u de namen van de commissie sociaal economische gezondheidsverschillen (segv), verklarend en lokaal.
Onze impactwerkwijze bestaat uit drie kernelementen: het bevorderen van verantwoorde onderzoekspraktijken, de toepassing van productieve interacties, en het opstellen van een impact pathway.
Lees de handleiding voor projectleidersDe meest kwetsbare groepen in de samenleving, burgers met een lage sociaaleconomische status, hebben vaker gezondheidsproblemen en een minder lange (gezonde) levensverwachting. Preventieonderzoek zet in op het verkleinen van sociaal economische gezondheidsverschillen, zodat inwoners meer veerkracht krijgen om zelf te werken aan gezond(er) leven en leefstijl. Zo werken we met kennis aan een goede gezondheid voor iedereen.
Meer over sociaaleconomische gezondheidsverschillenLees meer over andere programma's en ronden met het thema Gezonde wijk en leefomgeving.
Wat voor onderzoek doen we nog meer op gezonde wijk en leefomgeving?