Mobiele menu

Zaalvoetbalacademie Pijnacker

Projectomschrijving

In twee jaar tijd zijn er met de zaalvoetbalacademie in Pijnacker-Nootdorp 2369 kinderen bereikt met kennismakingsaanbod en zijn 140 kinderen lid geworden. De academie werkt met lessenreeksen van 12 weken. Bondscoach van het Nederlands zaalvoetbalteam Max Tjaden heeft zich gecommitteerd aan de academie en dankzij de inzet van Team 4 Talent en de projectgroep kan de academie ook na de projectperiode haar activiteiten voortzetten.

Verslagen


Eindverslag

In twee jaar tijd zijn er met de zaalvoetbalacademie in Pijnacker-Nootdorp 2369 kinderen bereikt met kennismakingsaanbod en zijn 140 kinderen lid geworden. De academie werkt met lessenreeksen van 12 weken. Bondscoach van het Nederlands zaalvoetbalteam Max Tjaden heeft zich gecommitteerd aan de academie en dankzij de inzet van Team 4 Talent en de projectgroep kan de academie ook na de projectperiode worden voortgezet.

Voetbalverenigingen sv Oliveo en DSVP hebben de handen ineengeslagen om samen met school,welzijn, gemeente Pijnacker-Nootdorp, KNVB en de buurtsportcoaches bewegingsarmoede onder kinderen in de leeftijd van 12 - 18 jaar te verlagen middels het opzetten van een zaalvoetbalacademie. Uit onderzoek van de GGD is gebleken dat bewegingsarmoede onder jongeren in Pijnacker-Nootdorp hoger is dan het landelijk gemiddelde en uit een behoefte-onderzoek van Team4Talent onder de jongeren kwam zaalvoetbal als één van de populaire sporten naar voren. Op pleintjes, voetbalkooien en scholen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn clinics en kennismakingslessen georganiseerd en zodoende zijn de jongeren geworven. Daarna hebben de jongeren op de vereniging zaalvoetbaltrainingen gekregen georganiseerd door T4T. Tevens zijn er een 2-tal clincs speciaal voor meiden georganiseerd. Het seizoen is afgesloten met een eindactiviteit. De KNVB heeft zowel T4T als de verenigingen ondersteund door haar kennis en knowhow te delen. T4T heeft op voetbaltechnisch niveau ondersteuning gekregen en de verenigingen op kader- en organisatorisch niveau. T4T heeft gesprekken met ouders gevoerd om vrijwilliger binnen de academie te worden. Een website speciaal voor de academie is ontwikkeld en hier kunnen de jongeren video's en film zien van hun idolen. Momenteel telt de academie ongeveer 50 jeugdleden die in structureel verband elke week zaalvoetballen. T4T heeft ouders en potentiële trainers geworven die zich voor de academie willen inzetten. I.s.m. de KNVB en de verenigingen zullen wij de nodige empowerment krijgen en binnen de academie ingezet worden.

Samenvatting van de aanvraag

Hoofdaanvrager Oliveo slaat de handen ineen met partners uit sport, onderwijs, zorg/welzijn voor een sportimpuls aanvraag in de gemeente Pijnacker/Nootdorp. Naast lokale partners zijn de samenwerkingspartners regionale en landelijke organisaties die samenwerken met lokale organisaties en sportverenigingen. AANLEIDING In Pijnacker/Nootdorp is een lage sportdeelname onder jongeren. Uit ons lokale behoefte onderzoek onder 161 jongeren 12-23 jr wordt voetbal als een van de populairste sporten benoemd (maart ’15). Ook geven jongeren uit deze specifieke leeftijd in deze enquête aan dat het huidige sportaanbod niet aansluit op hun behoefte. Samenwerkingspartners werken structureel samen om sportdeelname onder hen te vergroten. DOELGROEP KISS cijfers tonen aan dat in de leeftijd 12-18 jr de sportparticipatie in Pijnacker/Nootdorp afneemt (25% niet lid, 71% voldoet niet aan NNGB). Onderzoek toont aan dat deze doelgroep (j/m) behoefte heeft aan sportmogelijkheid vlakbij huis. Deze aanvraag richt zich daarom (aansluitend op gemeentelijk beleid en behoefte onderzoek) op jongens en meisjes 12-18 jr. INTERVENTIE Zaalvoetbalacademie (12-18 jr): jongeren geven aan meer behoefte te hebben aan voetbalmogelijkheden. Voor de doelgroep 6-10 jaar worden al wel specifieke activiteiten georganiseerd, maar de oudere groep jongeren niet. De samenwerking van de verenigingen, buurtsportcoaches (Team 4 Talent) en jongerenwerkers (StJJMH) zorgt ervoor dat jongeren die niet of te weinig bewegen na kennismakingsaanbod op school, 12 weken voetbalaanbod krijgen. Het signaleren en begeleiden van de jongeren is een belangrijke pijler. De academie wordt afgesloten met een evenement waarna jongeren de mogelijkheid krijgen lid te worden van de vereniging. Meidenwervingstraject: Aan de meiden wordt als extra impuls voor het meidenvoetbal de mogelijkheid geboden deel te nemen aan meidenclinics in samenwerking met de voetbalvereniging aanvullend op het zaalvoetbal dat voor zowel jongens als meiden wordt opgestart. DOEL Het doel is om deze jongeren te activeren door deelname aan de zaalvoetbalacademie. Bewegingsarmoede onder de doelgroep neemt af en leid naar een structureel sporten bij een vereniging. Ouders worden ook actief betrokken (informatie vanuit de school/inzet als vrijwilliger van de academie). Deze sportimpuls ondersteunt de jongeren om zelf invloed te hebben op de invulling, organisatie en uitvoering van de voetbalactiviteiten. Jongeren worden zo sociaal verbonden aan het voetbal en kunnen zelfs worden opgeleid als trainer. Jongerenwerkers en buurtsportcoaches dragen bij aan de begeleiding van deze jongeren. De gemeente ondersteunt dit plan. De samenwerking is een weloverwogen balans tussen partijen met kennis en kunde van de lokale situatie, bewoners en het activiteitenaanbod: Lokale situatie en in contact met de doelgroep: T4T en StJJMH, Stanislascollege en GGD Haaglanden Sportaanbod: sportvereniging Oliveo en DSVP Projectorganisatie: Sport & Evenementen Haaglanden

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
T. Aksoy
Verantwoordelijke organisatie:
Oliveo Handbal