Mobiele menu

Mini Gewichtige Gezinnen Charlois

Projectomschrijving

De interventie Mini Gewichtige Gezinnen is een interventie gericht op kinderen in de leeftijdscategorie 0-4 jaar met een (hoog) risico op overgewicht. In 2016 is deze interventie in Rotterdam Charlois uitgevoerd bij zes groepen. Deze doelgroepen bestonden voor een groot deel uit kinderen (en ouders) met een niet Nederlandse achtergrond. Deze doelgroep is lastig bereikbaar, zeker als de insteek medisch is (verwijzing vanuit eerstelijns zorg en gericht op meetbare afname overgewicht). Bij de uitvoering van de interventie is voornamelijk de aandacht besteed aan voorlichting en het plezier en gemak van een gezonde leefstijl. Via een train-de-trainer programma zijn deelnemers uit de doelgroep geholpen om zelf lotgenoten te helpen bij een betere leefstijl. Als de interventie te medisch wordt ingestoken (medische professionals) dan wordt het lastig om hem na afloop van de uitvoeringsperiode te continueren. Vaak blijft dan de voorlichting en samen bewegen of koken over. De inzetbaarheid van de vrijwilligers is afhankelijk van hun eigen beschikbaarheid en de mate waarin ze aangesloten zijn bij een lokale welzijnsorganisatie die in staat is organisatorische taken voor de vrijwilligers uit handen te nemen.

Verslagen


Eindverslag

Overgewicht bij kinderen in de de leeftijd van 0-4 jaar is groot in Rotterdam Zuid. Dat komt voornamelijk door de grote groot jonge en vaak alleenstaande moeders. De meeste hebben een allochtone achtergrond en iedere cultuur heeft zijn eigen normen en waarden aangaande de wijze waarop de zwangerschap en de eerste levensjaren van een kind dienen te worden 'geleefd'. Dat maakt dat er geen eenduidige aanpak is om de jonge moeders en hun sociale omgeving te stimuleren om een in onze ogen gezondere leefstijl te hanteren. De afgelopen twee jaar is met wisselend succes gepoogd, met als basis de interventie `mini gewichtige gezinnen', een aanzet te geven tot meer bewustwording van de effecten van een gezondere leefstijl bij deze doelgroep.

De interventie Mini Gewichtige gezinnen is een ontwikkelinterventie. Dit betekent dat we bij aanvang van de het project veel aandacht besteden aan het beter in kaart brengen van de behoeften van de doelgroep. Hiervoor is ene social marketing onderzoek opgezet. Dit hebben we gedaan in samenwerking met een aantal relevantie projectpartners die een betere toegang tot de doelgroep hebben dan wij zelf. Ook hebben we contact met Rotterdam Lekker Fit!.
(Gedurende de loop van ons social marketing onderzoek bleek dat Rotterdam Lekker Fit! samen met Pharos en JOGG een soortgelijk onderzoek gingen houden in Rotterdam. Dit onderzoek is uitgevoerd door W&I groep. Afgelopen maand is de terugkoppeling van dit social marketing onderzoek geweest.)
Het social marketing onderzoek is medio september afgerond en de resultaten zijn geëvalueerd. Op basis van de evaluatie is ede interventie zodat die beter aansluit bij de verwachtingen van de doelgroep.
In oktober zijn we gestart met de werving van deelnemers aan de groepen. De eerste groep is nog eind 2015 gestart.

Samenvatting van de aanvraag

De problematiek op het gebied van overgewicht (bij kinderen) in Rotterdam Charlois is significant. De onderzoeken van de gemeente Rotterdam (GGD, Gezondheidsatlas)en het CJG Rijnmond geven aan dat er een stijgende trend is in het de groei van overgewicht bij kinderen en jongeren. De instrumenten (JOGG, Fitte school, schoolsportvereniging) die Rotterdam inzet zijn primair gericht op kinderen in de leeftijd van 6-18 jaar. Uit het laatste onderzoek van de resultaten van de fitte school blijkt dat instroom van het aantal kinderen in het basisonderwijs die (ernstig) overgewicht hebben toeneemt. Overgewicht wordt dus al in een eerder stadium ontwikkeld. De projectgroepleden zijn nauw betrokken bij programma's gericht op het bestrijden van overgewicht bij volwassenen, jongeren en kinderen (6-12 jaar). Uit hun ervaring blijkt dat in de meeste gevallen de overgewicht problematiek gezinsgebonden is en ook vaak gerelateerd is aan gezinnen die leven in dezelfde sociale structuur en/of context. We willen een integrale aanpak inzetten gericht op de kinderen in de jongste leeftijdscategorie. Een interventie die ook nadrukkelijk gericht is op de (vaak jonge) ouders. Zij hebben door bijkomende maatschappelijke problematiek en doordat ze vaak zelf niet het goede voorbeeld hebben gekregen (gebrek aan kennis), moeite om een gezonde leefstijl voor zichzelf en hun kinderen te hanteren. De problematiek van overgewicht bij zeer jonge kinderen komt overduidelijk meer voor bij Turkse en Marokkaanse kinderen. Onze ervaring leert dat ook gezinnen (kinderen) met een herkomst uit Somalië, Kaapverdië en de Nederlandse Antillen dezelfde prevalentie hebben voor overgewicht. Juist deze doelgroepen komen in Rotterdam Charlois percentueel veel meer voor. De samenstelling van de projectgroep is zo gekozen dat we maximale kans hebben om deze doelgroep succesvol te bereiken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003518
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ing. H.B. Dechering
Verantwoordelijke organisatie:
Paramedisch beweegcentrum "de Beweging"