Refka 2.0: implementatie van een digitale tool voor gezondheidsbevordering
Vraagstuk
In 2010 werd het Digitale Referentiekader Gezondheidsbevordering (Refka 2.0) vastgesteld. Bij de ontwikkeling ervan was al rekening gehouden met de belangrijkste kernelementen van een succesvolle implementatie. Lukt het om het instrument via zoveel mogelijk kanalen en doelgroepen te verspreiden? En is het op basis van ervaringen nog te verbeteren, zodat het nog meer op maat kan worden ingezet?
Onderzoek
Een uitgebreid pakket van implementatieactiviteiten is ingezet, waaronder zes Refka-workshops van een halve dag op verschillende locaties. Gebruikersonderzoek gaf zicht op ervaringen met het instrument.
Uitkomst
Tijdens de zes workshops is duidelijk geworden dat het digitale Refka vooral ingezet kan worden als discussiedocument en niet zozeer als toetsingsinstrument. Als discussiedocument helpt het als plannings-, monitorings- en evaluatietool voor project- en programmateams. Met het Centrum Gezond Leven is gepoogd om het Refka te positioneren binnen de monitoring van GGD-projecten. Dit heeft geen vervolg gekregen.