Projectomschrijving

Verschillende proeven getest in proefbevolkingsonderzoek darmkanker

Vraagstuk

Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker zijn verschillende proeven beschikbaar. Om de juiste keuze te maken, is gedurende de proeffase een wetenschappelijke studie opgezet om de bruikbaarheid en effectiviteit van diverse testmethoden na te gaan. De resultaten maken het mede mogelijk om het effect van screening over een langere periode te evalueren. En om het bevolkingsonderzoek te verbeteren.

Onderzoek

In de vierde ronde van het proefbevolkingsonderzoek darmkanker zijn twee verschillende typen ontlastingstesten met elkaar vergeleken: OC Sensor (bij 9.669 mensen) en FOB Gold (bij 9.622 mensen).

Uitkomst

In het onderzoek bleek 63% van de genodigden aan het proefbevolkingsonderzoek mee te doen. Er was geen verschil tussen de twee testen. Bij aankomst op het laboratorium bleek de FOB Gold echter vaker niet goed te analyseren te zijn, waardoor er meer personen nogmaals een test toegestuurd moesten krijgen. Met beide testen werden evenveel grote of onrustige (‘geavanceerde’) poliepen en darmkanker opgespoord.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website