Projectomschrijving

Vraagstuk

Tick Test & Prophylaxis Proof is een onderzoek waarbij gekeken is of een éénmalige dosis preventieve antibiotica na een tekenbeet Lymeziekte kan voorkomen.

Onderzoek

Mensen die een tekenbeet meldden op www.tekenradar.nl konden meedoen aan het onderzoek. De ene groep deelnemers is gevraagd om na de tekenbeet éénmalig antibiotica te nemen, en de andere groep is gevraagd om dat juist niet te doen.

Uitkomst

In beide onderzoeksgroepen bleken patiënten voor te komen die Lymeziekte ontwikkelden. Momenteel wordt nog geanalyseerd in hoeverre de kans op Lyme in de preventieve antibiotica groep lager was dan in de niet-behandelgroep, en hoeveel Lymeziekte gevallen met preventieve antibiotica voorkomen kunnen worden. Ook is vastgesteld dat als een teek besmet is, en langer op de huid heeft vastgezeten en/of volgezogen is de kans op Lymeziekte na een tekenbeet stijgt van gemiddeld 2-3% naar 15%. Tot slot is ook vastgesteld dat een commercieel beschikbare tekentest in 127 teken nooit positief testte, ook niet bij teken van mensen die later Lymeziekte ontwikkelden. Daarmee bleek deze commerciële test niet geschikt om het risico op Lymeziekte te voorspellen.

Lees meer informatie over Lyme en de onderzoeken op onze themapagina over Lyme

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website