Projectomschrijving

Effecten van meer foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap

Vraagstuk

Foliumzuurtabletten beschermen vóór en in het begin van de zwangerschap goed tegen een open ruggetje, dat jaarlijks nog 200 tot 300 duizend baby’s treft. Er zijn aanwijzingen dat extra foliumzuur gunstig uitpakt op aangeboren hartafwijkingen en vroeggeboorte. Welke dosering heeft het beste effect? En is het nodig om tijdens de hele zwangerschap (dus niet alleen vooraf en in het begin) extra foliumzuur te gebruiken?

Onderzoek

De onderzoekers wilden bij 5.000 vrouwen het effect vergelijken tussen een standaarddosis van 0,4 mg foliumzuur met 4,0 mg rond de conceptie, en 0,2 of 0,8 mg in het tweede en derde trimester van de zwangerschap.

Uitkomst

De werving startte in april 2012 en is op 1 november 2013 voortijdig gestopt. Toen deden 336 vrouwen mee, waarvan er 142 zwanger werden. Het geplande aantal van 5.000 deelneemsters is niet gehaald. Er is geen uitspraak mogelijk over de effecten van een hogere dosering foliumzuur rond de conceptie, of de effecten van het verder gebruiken van foliumzuur in tweede en derde trimester van de zwangerschap.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website