Projectomschrijving

Actief Plus verbetert gezondheid 50-plussers

Vraagstuk

Actief Plus is bedoeld om 50-plussers meer te laten bewegen. De methode is relatief gemakkelijk te implementeren. Aan de hand van een inventariserende vragenlijst krijgt de deelnemer een beweegadvies op maat dat rekening houdt met diens achtergrond en kenmerken. Het is aangetoond dat Actief Plus mensen bewust maakt van het belang van voldoende bewegen. Wat is de kosteneffectiviteit van de interventie?

Onderzoek

Verschillende varianten van Actief Plus zijn met elkaar en met een controlegroep vergeleken. Ook is onderzocht hoe de meest effectieve versie het beste landelijk geïmplementeerd kan worden.

Uitkomst

Dankzij Actief Plus kan het aantal 50-plussers met ziekten als diabetes, darmkanker, borstkanker en hart- en vaataandoeningen binnen vijf jaar met 3% afnemen. Doorgerekend naar de populatie 65-plussers zou dat jaarlijks ruim twee miljoen euro besparing aan zorgkosten  opleveren. Steeds meer gemeenten zetten Actief Plus in. Denk aan Amsterdam en Utrecht en gemeenten in Zuid-Limburg, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Lees meer over dit project op de pagina Ouderen (overgewicht)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website