Projectomschrijving

‘Hou vol: Geen alcohol!’ laat kinderen niet later drinken

Vraagstuk

Onderzoek laat zien dat ouders het alcoholgebruik van hun kinderen kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door het goede voorbeeld te geven en zelf weinig of niet te drinken waar hun kinderen bij zijn. Ook is het belangrijk dat ouders duidelijke en strikte regels over alcohol stellen. Helpt het programma ‘Hou vol: geen alcohol!’ ouders van 11-12-jarigen effectief bij het uitstellen van alcohol drinken door hun kinderen?

Onderzoek

Een groep van 1.349 moeder-kindparen werd per toeval verdeeld over een experimentele groep die het programma volgde en een controlegroep die alleen vragenlijsten invulde.

Uitkomst

‘Hou vol: Geen alcohol!’ leidt niet tot het uitstellen van beginnen met drinken bij kinderen. Hierbij is geen verschil tussen jongens en meisjes. Ook stellen deelnemende moeders geen striktere alcoholregels, ongeacht of zij zelf veel of weinig alcohol drinken of een hoog of laag opleidingsniveau hebben. Op basis van deze resultaten bevelen de onderzoekers het preventieprogramma in de onderzochte vorm niet aan.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website