Projectomschrijving

Vier aparte pillen of een polypill na een hartvaatziekte?

Vraagstuk

Patiënten die een hartvaatziekte hebben doorgemaakt, krijgen vaak een groot aantal geneesmiddelen. Helaas neemt de therapietrouw doorgaans af bij mensen die veel geneesmiddelen gebruiken. In de ‘cardiovasculaire polypill’ zitten vier noodzakelijke geneesmiddelen die anders in vier verschillende pillen zitten. Vermindert het gebruik van deze ene pil de kans op een herhaling van de hartvaatziekte?

Onderzoek

Van een groep personen die een hartvaatziekte hebben doorgemaakt, kregen 296 mensen een polypill en 290 de gebruikelijke zorg met vier aparte pillen. De effecten werden vergeleken op slagaderverkalking als uitkomstmaat.

Uitkomst

Er was geen verschil tussen beide groepen in de ontwikkeling van slagaderverkalking. Ook bloeddruk en cholesterolniveaus verschilden niet. Dit gold voor alle subgroepen, dus mannen en vrouwen, ouder of jonger, en hoge of lage bloeddruk bij aanvang van het onderzoek. De polypill levert geen aantoonbaar voordeel op voor de uitkomstmaat. Wel zeiden deelnemers liever de polypill te gebruiken dan aparte pillen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website