Projectomschrijving

Screening op alcoholgebruik werkt goed op de spoedeisende hulp

Vraagstuk

Overmatig alcoholgebruik geeft een verhoogd risico op (toekomstige) gezondheidsschade. Een bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH) is een goede gelegenheid om een patiënt te vragen naar drinkgedrag en hem of haar in voorkomende gevallen te motiveren minder te drinken. Lukt het om probleemdrinken zo vroegtijdig op te sporen? En helpt de aanpak mensen ook daadwerkelijk hun overmatig drankgebruik te minderen?

Onderzoek

Alle volwassen SEH-bezoekers beantwoordden standaard enkele vragen over hun drinkgedrag. Boven een bepaalde score kreeg een deel een folder, anderen ontvingen een motiverende interventie door een verpleegkundige of arts.

Uitkomst

Na drie maanden dronk 33% van de patiënten minder of was zelfs gestopt. Van degenen die een folder kregen was dit 52% en bij de groep met de motiverende interventie zelfs 77%. Screenen en motiveren op een SEH is dus een effectieve methode die leidt tot minder alcoholgebruik. Een brede implementatie is alleen niet vanzelfsprekend. Professionals noemen als belemmering te weinig tijd, gebrek aan privacy en taalbarrières.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website