Projectomschrijving

Leergang over cultuursensitieve voorlichting over hoge bloeddruk

Vraagstuk

Patiënten van Ghanese en Afro-Surinaamse afkomst hebben vaker een te hoge bloeddruk, die ook moeilijker te behandelen is. Zij blijken zich beter aan behandeladviezen (medicijnen en leefstijladvies) te kunnen houden met begeleiding van een praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk (POH) die specifiek geschoold is in cultuursensitieve voorlichting. Is zo’n scholing te ontwikkelen en te implementeren?

Onderzoek

In dit project is een leergang van twee dagdelen ontwikkeld. Deze is geïmplementeerd en geëvalueerd bij opleidingen voor POH’s op de hogescholen, bij scholing voor ervaren POH’s en bij huisartsen (in opleiding).

Uitkomst

De evaluaties van de leergang waren positief. De deelnemers gaven aan dat toepassing van het geleerde in de praktijk vaak goed lukte, maar soms ook ingewikkeld was. De leergang is in detail beschreven in het draaiboek ‘Cultuursensitieve hypertensievoorlichting (CSHV)’, met een bijbehorende handleiding voor docenten en studenten. Er zijn gesprekken gevoerd om het programma op te nemen in de POH-opleidingen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website