Projectomschrijving

Welke determinanten bevorderen het ‘gebruik zoals bedoeld’?

Vraagstuk

Interventies in de gezondheidszorg worden niet altijd gebruikt zoals ze bedoeld zijn. Verschillende instrumenten helpen professionals bij het gericht invoeren van interventies. Er is een algemene lijst met 60 factoren (determinanten) die implementatie beïnvloeden, maar de geldigheid van deze determinanten was nog niet definitief vastgesteld. Is er een eenvoudig diagnose- of meetinstrument te ontwikkelen?

Onderzoek

In dit project zijn gegevens uit acht eerdere onderzoeken gecombineerd tot één database. Ontbrekende delen zijn aangevuld door te analyseren welke determinanten het gebruik van interventies voorspellen.

Uitkomst

Een groep implementatiedeskundigen uit beleid, onderzoek en praktijk beoordeelde de operationalisatie van verschillende determinanten. Dit resulteerde in een instrument met 29 determinanten om vooraf in kaart te brengen welke factoren het gebruik van een (nieuwe) interventie beïnvloeden. De oorspronkelijke lijst van 60 determinanten is zo ingekort (en deels aangescherpt) en veel hanteerbaarder gemaakt.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website