Projectomschrijving

Het effect van speelveldjes op het beweeggedrag van jongeren

Vraagstuk

Veel jongeren bewegen te weinig volgens de Nederlandse Norm Gezond bewegen en één op de vijf is te zwaar. Initiatieven om adolescenten in beweging te krijgen werken vaak niet op de langere termijn. Wat is het effect van een voorziening in de omgeving van vmbo-scholen – een Krajicek Playground in vergelijking met gewone sportveldjes – op het beweeggedrag van jongeren tussen 12 en 18 jaar?

Onderzoek

Gegevens zijn verzameld bij 2.873 leerlingen van acht vmbo-scholen in achterstandsbuurten. Ook is het verschil in gebruik en lichamelijke activiteit geobserveerd op Krajicek Playgrounds en reguliere sportveldjes.

Uitkomst

Krajicek Playgrounds verbeteren zowel het beweeggedrag van vmbo-scholieren als van kinderen en jongeren in het algemeen. De playgrounds zijn niet gebonden aan schooluren en hebben de potentie een grote groep jongeren te bereiken. Met name in achterstandswijken, waar beweegmogelijkheden vaak beperkt zijn, kunnen ze jongeren een veilige en aantrekkelijke omgeving bieden om te sporten en te spelen.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website