Mobiele menu

Implementatie van Gripopjedip online, voor jongeren (16-25) met depressieve klachten, in huisartspraktijken

Projectomschrijving

Implementatie Gripopjedip online: beter bereik van effectieve depressiepreventie

Vraagstuk

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de online groepscursus Gripopjedip effectief is voor jongeren (16-25 jaar) met depressieklachten. Huisartsen en POH’s-ggz verwijzen deze doelgroep echter nauwelijks door naar de cursus, mogelijk omdat zij de jongeren met depressieklachten die zij zien ‘te zwaar’ vinden voor online hulp. Kan het aantal aanmeldingen door een andere signalerings- en verwijsstructuur toenemen?

Onderzoek

Met 22 huisartspraktijken is gedurende negen maanden een ander verwijstraject uitgeprobeerd: een flyer geven, samen met de jongere website en aanmeldingsformulier bekijken en een motivatiegesprek voeren.

Uitkomst

De aangepaste signalerings- en verwijsstructuur leidde in de deelnemende huisartsenpraktijken tot 29 doorverwijzingen, een verdubbeling ten opzichte van eenzelfde periode het jaar ervoor. Opmerkelijk is dat jongeren die via een huisarts of POH-ggz naar Gripopjedip online zijn verwezen, een significant hoger depressieniveau hebben dan de gemiddelde cursist die zich zelfstandig via internet aanmeldt.

Vervolg

In 2020 is een ZonMw-project gestart waarin Blended Gripopjedip voor de Praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) wordt geimplementeerd in huisartsenpraktijken in Deventer en omstreken. Lees meer over het project Implementatie blended Grip Op Je Dip bij huisartsenprakijken in Deventer en omstreken.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Gripopjedip online (GOJD) is een effectieve online groepscursus van zes begeleide sessies voor jongvolwassenen van 16 t/m 25 jaar met depressieve klachten. Huisartsen verwijzen deze doelgroep nog onvoldoende door naar GOJD, terwijl deze wel de huisarts bezoekt met depressieve klachten, er GOJD-wervingsmateriaal wordt verspreid naar huisartspraktijken en het GOJD-aanbod is opgenomen in: - de Multi-Disciplinaire Richtlijn Depressie (addendum jeugd) - de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJI / RIVM - het Basispakket Zorgverzekeringen. Verschillende belemmeringen kunnen daarbij een rol spelen. Volgens een studie van Boerema e.a. (2010) naar implementatie van e-health in de eerste lijn, vinden veel hulpverleners dat zij cliënten ‘het digitale bos’ insturen wanneer zij hen doorverwijzen naar e-health interventies. Volgens het betreffende onderzoek is een goede verwijsstructuur een noodzakelijke voorwaarde. Een goede verwijsstructuur houdt in: goede informatieverstrekking over de ins en outs van het online aanbod, heldere indicatiecriteria en effectieve kennisoverdracht. De noodzaak van een effectief implementatiemodel voor e-health wordt breed onderkend. Een dergelijke structuur ontbreekt nog (Boerema e.a, 2010; Van der Linden e.a., 2010; Voordouw e.a., 2010). Dit VIMP-project richt zich op de implementatie van GOJD bij 22 huisartsenpraktijken, welke geworven worden door de 11 GOJD-samenwerkingspartners (ggz-preventieafdelingen) verspreid over Nederland. Voor de implementatie wordt een heldere signalerings- en verwijsstructuur opgezet door het Trimbos-instituut in samenspraak met de GOJD-kernpartners en de participerende huisartspraktijken. Deze aanpak wordt vervolgens geëvalueerd middels kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Nagegaan wordt ondermeer of het aantal doorverwijzingen naar GOJD is toegenomen ten opzichte van de periode waarin de GOJD-RCT werd uitgevoerd. Met dit VIMP-project kan het (vroegtijdig) bereik van jongeren met depressieklachten met het effectieve GOJD via huisartspraktijken worden verzesvoudigd (zie de aanvraag voor de onderbouwing). Daarnaast kan de nieuwe signalerings-en verwijsstructuur een prototype vormen voor implementatie van ander e-health aanbod in de eerste lijn.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
20005095408
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A.P. van der Zanden
Verantwoordelijke organisatie:
Trimbos-instituut