Projectomschrijving

Het als-dan-plan: zelf doelbewust je snackgedrag veranderen

Vraagstuk

Eerdere studies hebben overtuigend aangetoond dat zogeheten implementatie-intenties effectief zijn in het verminderen van ongewenste gewoontes. In deze strategie gaat het om het bedenken van een gezond ‘als-dan-plan’: als ik televisie kijk, dan neem ik een appel! Het toepassen van deze strategie in het dagelijks leven is echter nog niet zo eenvoudig. Hoe leer je mensen een effectief als-dan-plan maken?

Onderzoek

Samen met het Voedingscentrum en een groep proefpersonen uit de algemene bevolking zijn verschillende leerstrategieën uitgeprobeerd om effectieve als-dan-plannen te maken en deze ook uit te voeren.

Uitkomst

Een combinatie van cue-monitoring (welke ‘cue’ lokt ongezond gedrag uit?) en een metacognitieve strategie werkt het beste. Mensen leren drie stappen te doorlopen, plannen (het als-dan-plan), monitoren (reflecteren op snackgedrag en ‘uitlokkers’) en evalueren (moet het plan aangepast worden?). Deelnemers gingen over een periode van twee maanden substantieel minder snacken, gemiddeld 190 kilocalorieën minder per dag.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website