Projectomschrijving

Aangepaste maaltijden kunnen energie-inname bij ouderen verhogen

Vraagstuk

Een slechte eetlust komt regelmatig voor bij ouderen en verhoogt de kans op het ontwikkelen van ondervoeding. Goede voedingszorg is een grote uitdaging voor zorgverleners en cateraars. Wat zijn de voedselvoorkeuren van ouderen met een slechte eetlust? En zal het optimaliseren van de samenstelling van maaltijden leiden tot een hogere energie-inname?

Onderzoek

In 4 fases werd onderzocht of het mogelijk is om maaltijden aan te passen aan voedselvoorkeuren van ouderen met een slechte eetlust. Na de voorbereidende fases werd in fase 3 een cross-over experiment uitgevoerd bij 19 oudere vrouwen met een slechte eetlust.

Uitkomst

Ouderen met een slechte eetlust hebben een ander voedingspatroon dan ouderen met een goede eetlust, zij hebben daarbij specifieke voedselvoorkeuren. Aangepaste warme maaltijden leidden tot een hogere energie- en eiwitinname dan vergelijkbare normale warme maaltijden bij ouderen met een slechte eetlust. Deze maaltijdaanpassingen kunnen goed gebruikt worden om de voedselconsumptie van ouderen met een slechte eetlust te verbeteren.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website