Projectomschrijving

Vroegtijd aantonen van aandoeningen bij 20 wekenecho

Vraagstuk

Met de introductie van het structureel echoscopisch onderzoek (SEO), ook wel '20 wekenecho' genoemd, is het aantal verwijzingen voor vervolgonderzoek toegenomen. In twee derde van de gevallen kunnen ouders worden gerustgesteld, in de overige gevallen blijkt er inderdaad iets aan de hand te zijn. Bij een ernstige aandoening kiezen ouders vaker dan voorheen voor afbreken van de zwangerschap. Wat is de meerwaarde van het SEO?

Onderzoek

In dit project is de effectiviteit van het SEO onderzocht. De resultaten zijn benut bij het advies Prenatale screening van de Gezondheidsraad en worden gebruikt om richtlijnen, protocollen en standaarden aan te passen.

Uitkomst

De resultaten laten zien dat de belangstelling voor de 20 wekenecho groot is; meer dan 90% van de zwangere vrouwen kiest voor het onderzoek. Tijdens de echo wordt een groot deel van de lichamelijke afwijkingen gezien. Neurale buisdefecten zoals open rug worden in 99% van de gevallen opgespoord. Voor buikwanddefecten is de detectie 99%, voor lipspleet 84% en voor hartafwijkingen 75%.

Meer over pre- en neonatale screening

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website