Projectomschrijving

Effectiviteit van de valpreventiemethode Halt! U Valt

Vraagstuk

Elk jaar worden 83.000 ouderen in een ziekenhuis behandeld vanwege een valongeluk. De helft van deze 65-plussers wordt opgenomen. Aanpassingen in huis, andere gewoonten en voldoende beweging verminderen de kans op een val. Halt! U valt moet ouderen helpen om die maatregelen te nemen. Weet deze interventie het aantal valongevallen en letsels inderdaad te verminderen?

Onderzoek

Negen gemeenten die Halt! U Valt met lokale partijen aanboden, zijn vergeleken met twee gemeenten waar dit niet gebeurde. Data uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL moesten de verschillen laten zien.

Uitkomst

Lokale organisaties werkten goed samen en er was betrokkenheid van relevante disciplines. Toch kwamen de kernelementen van Halt! U Valt niet goed uit de verf. Zo hanteerde men nergens een planmatige aanpak en de inzet van effectieve interventies sloot niet aan op specifieke risicofactoren in de doelgroep. Halt! U Valt heeft geen aantoonbaar effect op gedragsdeterminanten, gedrag, valfrequentie of de ernst van het letsel.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website