Projectomschrijving

Aanvulling ToP-programma verbetert ontwikkeling veel te vroeg geboren kinderen

Vraagstuk

Veel te vroeg geboren kinderen (zwangerschapsduur onder 32 weken) hebben een groot risico op ontwikkelingsproblemen. Ouders kunnen gebruik maken van het ToP programma, een preventieve interventie met twaalf huisbezoeken gericht op het versterken van de responsiviteit van ouders. ToP verbetert effectief de motorische ontwikkeling. Is een aanvulling mogelijk voor de cognitieve, taal- en gedragsontwikkeling?

Onderzoek

Vijf kinderfysiotherapeuten die ToP uitvoeren kregen een training om een aanvullende interventie te kunnen geven. Ouders vulden met 18 en 24 maanden vragenlijsten in over ontwikkeling, gedrag en taalbegrip.

Uitkomst

Ten opzichte van een controlegroep bleken de dertig kinderen van ouders die de aanvullende interventie volgden (4,3 extra huisbezoeken) te verbeteren in gedrag, cognitieve en motorische ontwikkeling. Ouders zijn na de begeleiding sensitiever in de interactie met hun kind. Therapeuten en ouders zijn tevreden over de aanvullende interventie. Ouders vonden de aanbevelingen van de therapeuten heel waardevol.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website