Projectomschrijving

Online interventie kan ook effect hebben op ‘hardcore’ rokers

Vraagstuk

De meeste stoppen-met-roken-interventies richten zich op rokers die al gemotiveerd zijn om te stoppen. Bij ongemotiveerde rokers slaan dit soort interventies minder aan. Er is een interventie denkbaar die ‘hardcore’ rokers op een ongedwongen wijze laat reflecteren op hun rookgedrag, onder andere door technieken uit de motiverende gespreksvoering in te zetten. Is zo inderdaad een passende interventie te ontwikkelen?

Onderzoek

Focusgroepen en een online survey brachten de belangrijkste voor- en nadelen van roken én stoppen onder hardcore rokers in kaart. In twee experimenten zijn technieken voor een online interventie getest.

Uitkomst

Op basis van de voorstudies is een online interventie ontwikkeld, die vervolgens experimenteel is uitgeprobeerd. Hardcore rokers bleken na afloop meer open te staan voor vervolginformatie over stoppen met roken dan de hardcore rokers in de controlegroep. Daarnaast gingen de rokers uit de interventiegroep iets minder roken. Tabaksontmoedigende maatregelen komen dus niet alleen aan bij ‘lichte’ rokers.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website