Projectomschrijving

Effectieve begeleiding op het werk bij gezondheidsklachten

Vraagstuk

Mensen met gezondheidsklachten hebben moeite om goed te functioneren op hun werk. Er zijn allerlei begeleidingsvormen, maar deze kunnen tegenstrijdige effecten hebben. Zo kan een werknemer dankzij begeleiding misschien weer fulltime werken, maar dit kost dan zoveel inspanning dat hij of zij ’s avonds volledig uitgeput is. Is deze begeleiding dan wel succesvol? Wat telt vooral in het werkfunctioneren?

Onderzoek

In dit project is een ‘samengestelde gewogen maat’ voor functioneren in het werk ontwikkeld. Werknemers en werkgevers is gevraagd wat zij daarin belangrijke en minder belangrijke aspecten vinden.

Uitkomst

Het domein kwaliteit van werk weegt het zwaarst, gevolgd door herstelkosten na het werk, kwantiteit van het geleverde werk en tot slot de mentale en fysieke capaciteit om het werk uit te voeren. Onderzoekers kunnen met het ontwikkelde meetinstrument zien hoe goed een interventie het werkfunctioneren van mensen met gezondheidsklachten verbetert. Bedrijfsartsen kunnen er hun keuze voor interventies op baseren.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website