Projectomschrijving

Implementatie vroegdetectie van psychoses: naar een brede invoering binnen de ggz

Vraagstuk

Vroegdetectie en vroeginterventie bij hulpzoekende jonge mensen (16-35 jaar) met een psychoserisico is van groot belang. Eerder onderzoek (ZonMw-project 120510001) heeft aangetoond dat een cognitief-gedragstherapeutische interventie het uitbreken van een psychose bij mensen met een ultrahoog risico met ongeveer de helft terug kan dringen. Is deze effectieve aanpak breed te implementeren in de ggz?

Onderzoek

Bij 16 ggz-instellingen zijn 51 medewerkers getraind in het afnemen van een screeningslijst, die zij kunnen aanvullen met een diagnostisch interview. 29 psychologen zijn getraind in de cognitieve gedragstherapie.

Uitkomst

In ruim de helft van de instellingen is een docent getraind om intern medewerkers te kunnen opleiden. Ook zijn tien mensen opgeleid om de diagnostiek lokaal te kunnen trainen. De trainingen zijn opgenomen in het vaste aanbod van Kenniscentrum Phrenos. Bij 88% van de ggz-instellingen is de screeningslijst inmiddels routinezorg. Zo krijgen vroegdetectie en -behandeling een plaats in het gangbare aanbod van de ggz.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website