Projectomschrijving

Wijkwandelen: hoe breng je 55-plussers in beweging?

Vraagstuk

Veranderingen in de woonomgeving kunnen kansrijk zijn voor het bevorderen van bewegen, maar wetenschappelijk bewijs voor een effect ontbreekt vaak nog. Rotterdam wilde 55-plussers in wijken met een lage SES stimuleren meer te gaan wandelen door relatief kleine aanpassingen in de fysieke of de sociale omgeving. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van wandelroutes en het oprichten van wandelgroepen?

Onderzoek

In het project is aangehaakt bij bestaande initiatieven, zoals de aanleg van een kunstroute en het project Beweegmaatjes. Onderzocht is of 55-plussers meer gaan wandelen en welke factoren daaraan bijdragen.

Uitkomst

Kleine maatregelen kunnen al een gunstig effect hebben. Zowel de aanleg van wandelroutes als het oprichten van wandelgroepen leidde tot meer bewegen. De winst zat vooral in het wandelen als vervoermiddel. Het is belangrijk het om bij eventuele aanpassingen in een wijk ook te kijken naar mogelijke effecten op beweeggedrag. Zeker omdat wijkwandelen een activiteit is die in meer gemeenten wordt aangeboden.

Lees meer over dit project op de pagina Ouderen (overgewicht)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website