Projectomschrijving

Zijn hart- en vaatziekten beter voorspelbaar met halsslagadermeting?

Vraagstuk

De kans op hart- en vaatziekten wordt geschat op basis van risicofactoren. Slagaderverkalking – eenvoudig aantoonbaar met een echo – is ook een voorspeller van deze veelvoorkomende aandoeningen. Kan slagaderverkalking toegevoegd worden aan de set voorspellers? En wordt het zo mogelijk om mensen met een laag risico beter te onderscheiden van hoogrisicopatiënten, zodat gerichte preventie mogelijk wordt?

Onderzoek

De studie vergeleek gegevens uit zeventien onderzoeken uit binnen- en buitenland met in totaal 45.000 personen. In de studies was bij aanvang de slagaderverkalking gemeten en was bekend wie later hart- en vaatziekten kreeg.

Uitkomst

Binnen elf jaar kregen ruim 4.000 deelnemers een hartaanval of herseninfarct. Wie van hen een laag, gemiddeld of hoog tienjarig risico had, bleek goed te voorspellen met bekende risicofactoren als leeftijd, geslacht, bloeddruk, cholesterol en rookstatus. Informatie over de wanddikte van de halsslagader verbetert deze voorspelling nauwelijks. Meer dan 90% van de mensen bleef in dezelfde risicoklasse.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website