Mobiele menu

Bewegingsstimulering vanuit de 1e lijn: onderzoek naar voorwaarden en strategieën voor continuering van beweeggedrag

Projectomschrijving

Verslagen


Eindverslag

Een probleem dat wordt gesignaleerd bij veel beweegprogramma’s, georganiseerd vanuit de eerstelijnszorg, is dat er maar zelden sprake is van langere termijn effecten op beweeggedrag. Om inzicht te verkrijgen in strategieën die kunnen bijdragen aan het bevorderen van lange termijn effecten van beweegprogramma’s gericht op doelgroepen met een lagere sociaaleconomische status, is gestart met het onderzoeksproject “Bewegingsstimulering vanuit de 1e lijn: onderzoek naar voorwaarden en strategieën voor continuering van beweeggedrag”. Het doel van dit onderzoeksproject was strategieën te ontwikkelen, te implementeren en te evalueren die kunnen bijdragen aan de continuering van beweeggedrag na deelname aan een beweegprogramma. Het onderzoeksproject is uitgevoerd binnen Beweeg je Beter Amsterdam, een implementatieproject voor bewegingsstimulering gebaseerd op de concepten van Big!Move.
Het onderzoeksproject heeft geresulteerd in vijf strategieën die kunnen bijdragen aan de continuering van beweeggedrag na deelname aan een beweegprogramma: 1) individueel beweegplan, 2) follow-up gesprekken, 3) inzet rolmodellen, 4) doorstroomgroep , 5) warme overdracht. Deze strategieën zijn ontwikkeld in samenwerking met de belangrijkste stakeholders binnen de lokale context en kunnen in samenwerking met de doelgroep, sportaanbieders en beleidsmakers geïmplementeerd worden. Wegens verscheidene belemmeringen binnen de onderzoekssetting zijn de ontwikkelde strategieën niet geëvalueerd.

Samenvatting van de aanvraag

Vrouwen met een lagere sociaal-economische status en/of van allochtone afkomst vormen een belangrijke risicogroep voor de ontwikkeling van overgewicht en gerelateerde gezondheidsproblemen als gevolg van onvoldoende beweging. Dit gegeven vormde in 2003 de aanleiding tot het project “Gezonde Leefgewoonten Westerpark”, waarin in samenspraak met de doelgroep o.a. beweeginterventies zijn ontwikkeld. Na afloop van de formele interventiefase bleek dat continuering van de beweegactiviteiten beperkt plaatsvond. Ondanks dat dit probleem door vele andere beweeginterventies herkend wordt, is er onvoldoende bekend over mogelijke strategieën die continuering van het beweeggedrag kunnen bevorderen. Deze continuering kan op verschillende manieren plaatsvinden: deelnemers kunnen doorstromen naar het reguliere beweegaanbod, zij kunnen aansluiting vinden bij een initiatief vanuit de eigen groep (bijvoorbeeld een wandelgroep) of op eigen initiatief meer beweging inbouwen in het dagelijks leven (vaker fietsen, vaker de trap nemen etc). Onderhavig onderzoek heeft als doel strategieën te ontwikkelen, te implementeren en te evalueren (op proces) die bijdragen aan continuering van beweeggedrag onder deelnemers van een beweegprogramma vanuit de Eerstelijn: het project Beweeg-je-Beter (BjB). Mede doordat BjB wordt georganiseerd vanuit de eerste lijnszorg in Amsterdam, biedt het een goede infrastructuur om de doelgroep lage SES en allochtone vrouwen te bereiken. Deelnemers aan BjB worden door de huisarts verwezen indien zij klachten hebben die gerelateerd zijn aan onvoldoende beweging. Binnen BjB volgen zij 6 maanden lang een beweegcurus, in de vorm van dansen, wandelen, fietsen, zwemmen of andere activiteiten. Bij de uitvoering van dit project worden de volgende onderzoeksfasen onderscheiden: A. Probleemanalyse: inventarisatie van de belemmerende en bevorderende factoren voor continuering van beweeggedrag. B. Creëren van lokaal draagvlak op het niveau van de doelgroep, de organisaties en het beleid binnen het stadsdeel C. Ontwikkeling van een pakket aan strategieën die continuering van beweeggedrag bevorderen, D. Implementatie van de gekozen strategieën, E. Procesevaluatie: hoe haalbaar en uitvoerbaar en zijn de strategieën? Binnen al deze fasen wordt op zowel het niveau van de doelgroep, de organsiaties als op het niveau van het stadsdeelbeleid gegevens verzameld, dit betekent dat het pakket aan strategieën op al deze niveaus kan ingrijpen. Met de resultaten uit dit onderzoek wordt inzicht verkregen in mogelijk succesvolle strategieën die kunnen bijdragen aan het bevorderen van lange termijn effecten van (tijdelijke) beweegprogramma’s gericht op een belangrijke risicogroep, namelijk vrouwen met een lagere sociaal-economische status, waaronder een groot aandeel allochtone vrouwen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
122000007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2011
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Drs. R.M.J. Corstjens
Verantwoordelijke organisatie:
GGD Amsterdam