Projectomschrijving

Wat doet ertoe in het evalueren van obesitaspreventie?

Vraagstuk

Obesitas komt veel voor en heeft grote gevolgen voor individu en maatschappij. Het voorkomen ervan is dus belangrijk, maar hoe meet en vergelijk je de resultaten van obesitaspreventie? Is er een methode mogelijk die de maatschappelijke impact van obesitaspreventie bij kinderen analyseert? Niet alleen de ‘kosten per kilogram’ doen ertoe, ook andere effecten zijn relevant voor een gezonde leefstijl. Wat telt daarbij vooral?

Onderzoek

De analyse in dit project richtte zich vooral op allochtonen en gezinnen met een lagere sociaaleconomische status. De betrokkenen zelf is gevraagd wat voor hen belangrijk is in het evalueren van preventie.

Uitkomst

Ouders, kinderen en andere belanghebbenden vinden fysieke gezondheid (vooral gewicht) en geestelijk welzijn de twee belangrijkste uitkomstmaten voor de evaluatie van effectiviteit van obesitasprogramma's. De impact op sociaal welzijn en kosten blijken de minst belangrijke uitkomsten. Neem dus zeker fysieke gezondheid en mentaal welzijn mee in maatschappelijke evaluaties van obesitaspreventie voor kinderen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website