Projectomschrijving

Alcohol Alert: computerspel voor jonge ‘binge drinkers’

Vraagstuk

Overmatig alcoholgebruik is een probleem onder jongeren. Met name ‘binge drinking’, het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd, is riskant. Juist jongeren zijn bijzonder kwetsbaar voor de negatieve gevolgen van alcohol. Wat vinden zij (en hun ouders) zelf over alcohol en over interventies om overmatig gebruik terug te dringen? Is met die informatie een effectieve interventie te ontwikkelen?

Onderzoek

Op basis van input van jongeren en ouders is de computerinterventie Alcohol Alert ontwikkeld. In een gerandomiseerd experiment met 2.649 jongeren is uitgezocht wat de effecten waren.

Uitkomst

Na vier maanden verminderde Alcohol Alert binge drinken bij 15/16-jarigen, maar niet bij de oudere groep. Langere deelname maakte het effect groter. De uitval was echter hoog: aan de nameting na acht maanden deed nog maar 18% mee. Jongeren speelden het spel op school, maar maakten het thuis niet af. Ze vonden het saai. Ouders en leraren waren positiever en vonden het een goede manier om alcohol bespreekbaar te maken.

 

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website