Projectomschrijving

‘De kostenmonitor’: wat kost integraal, lokaal gezondheidsbeleid?

Vraagstuk

Integraal lokaal beleid is een veelbelovend middel om een ongezonde leefstijl aan te pakken. Leefstijl heeft immers te maken met diverse factoren, zoals inkomen en woonomgeving. Veel gemeenten worstelen met de ontwikkeling en implementatie van zo’n integrale aanpak, waardoor er nog maar weinig daadwerkelijk mee aan de slag zijn gegaan. Onvoldoende zicht op kosten en mogelijke opbrengsten is een belangrijk knelpunt.

Onderzoek

In dit project is een instrument ontwikkeld (‘de kostenmonitor’) om de kosten van een integrale, lokale aanpak in kaart te brengen. Inclusief startkosten als de ontwikkel-, operationele en implementatiekosten.

Uitkomst

Met een ‘prototype’ zijn de kosten van de integrale aanpak van overgewicht bij jongeren berekend (in enkele gemeenten). Deze proefberekening leverde inzicht op over zaken als de geldigheid, haalbaarheid en bruikbaarheid van het instrument. Dat leidde tot een digitale kostenmonitor versie 1.0 voor overgewicht. In de toekomst kan het worden doorontwikkeld naar andere leefstijlvraagstukken binnen een integrale aanpak.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website