Projectomschrijving

Preventief testen op hepatitis B en C bij Chinese migranten

Vraagstuk

Chronische hepatitis B en C komt in Nederland weinig voor, maar relatief wel vaker bij mensen van Zuid-Oost-Aziatische afkomst. In ons land gaat het dan vooral om Chinezen. Veel dragers van hepatitis B of C weten niet dat zij het virus bij zich dragen. Zo kunnen zij het ongemerkt anderen overdragen. Kan voorlichting deze groep stimuleren zich te laten testen om bij dragerschap voortaan passende voorzorgsmaatregelen te nemen om anderen te beschermen?

Onderzoek

Een campagne moest de kennis over hepatitis B en C onder Chinese migranten vergroten en stimuleren om zich (gratis) te laten testen. Bij een positieve test volgde een verwijzing naar de specialist.

Uitkomst

In een eerste campagne in Utrecht lieten ruim zeshonderd mensen zich testen. Bij 7% (44 personen) werd het hepatitis B-virus gevonden en 33% (203 personen) was immuun. Twee personen (0,3%) bleken het hepatitis C-virus te hebben. Tijdens een vervolgcampagne in Amsterdam werden tijdens vier testacties in totaal 625 mensen getest. Van 458 personen is de uitslag bekend: bij 4,3% (20 personen) werd hepatitis B-virus gevonden. Het project is vroegtijdig gestopt en op 22 januari 2013 voortgezet als nieuw project: China in het Oosten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website