Mobiele menu

Preventieplan 2010: Thuiszorg Zuidwest Friesland, ook preventief de beste in de buurt!

Projectomschrijving

De medewerkers van Thuiszorg Zuidwest Friesland vinden het belangrijk dat inwoners in Zuidwest Friesland thuis zorg kunnen krijgen, waar ze ook wonen. Die zorg gaat verder dan alleen hulp bij het huishouden en verzorging en verpleging. Wij willen ook zorgen dat de klanten veilig thuis wonen en zich thuis goed voelen. Dit doen wij o.a. door in de thuissituatie te letten op onveilige situaties waardoor klanten kunnen vallen. Of we pikken signalen op als een klant aangeeft dat hij of zij eenzaam is. Bij Thuiszorg Zuidwest Friesland worden dan activiteiten aangeboden om wat aan die eenzaamheid te doen, om weer contacten te krijgen buiten de deur of om oefeningen te doen zodat de spieren weer sterker worden en de kans op vallen kleiner wordt.

Klanten zijn bij ons ook de mantelzorgers rond een klant die zorg krijgt. We werken met veel andere aanbieders van welzijnsorganisaties of zorgaanbieders samen, waarbij we zorgen dat het aanbod elkaar niet overlapt maar aanvullend is, zodat er voor iedereen passende activiteiten zijn.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Met het motto de beste in de buurt laat Thuiszorg Zuidwest Friesland zien dat inwoners van Zuidwest Friesland zien dat iedereen, ongeacht leeftijd, beperking of achtergrond thuis veilig kan wonen. Hierbij speelt preventie een grote rol, omdat wij van mening zijn dat verantwoord thuis blijven wonen een kwestie van voorblijven van problemen en risico's is. Dit doen wij samen met gemeenten en door hen gesubsioneerde functionarissen (welzijn en ouderenadviseurs), met zorgaanbieders in eerste en tweede lijn. Eigen medewerkers spelen hierin ook een grote rol, omdat zij bij de klant thuis komen en problemen en vragen in een vroeg stadium kunnen oppakken. Deze signalen worden met de klant besproken en al naar gelang het vraagstuk of het probleem wordt een oplossing gezocht. Dit kunnen interventies zijn die beschreven zijn in dit plan, maar ook interventies van andere (zorg)aanbieders. Van belang in deze werkwijze is dat iedereen goed op de hoogte is van de sociale kaart en de mogelijke oplossingen. Hierin staat de afdeling Voorlichting en Preventie centraal en zorgt ervoor goed op de hoogte te zijn van de initivatieven en speelt de informatie hiervan door aan de medewerkers bij de klanten. Ook speelt de afdeling V&P in op lacunes in het aanbod. Op basis hiervan wordt met de samenwerkingspartners besproken wie deze lacune het beste en makkelijkst kan oplossen. Dit moeten het liefst effectieve interventies zijn, zoals bekend bij het Centrum GEzond Leven. Thema's die in 2010 en 2011 opgepakt worden in aansluiting op de nota's Gezondheidsbeleid 2009-2012 van de gemeenten, zijn Stoppen met roken, Bewegen, voeding en overgewicht Beperkingen en chronische ziekten Geestelijk welbevinden en depressie

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
87600037
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.M. Cramer
Verantwoordelijke organisatie:
Thuiszorg Zuidwest Friesland