Academische werkplaatsen Thuiszorg

In 2008 zijn er vanuit het ZonMw-programma PreventieKracht, drie Academische Werkplaatsen Thuiszorg van start gegaan. Een Academische Werkplaats Thuiszorg (AWT) is een samenwerkingsverband van in ieder geval een thuiszorgorganisatie en een universiteit en/of hbo-instelling.

Binnen de werkplaatsen is er veel aandacht voor de implementatie van nieuwe kennis en methodieken zodat dit via de praktijk en via het onderwijs de (toekomstige) professionals ten goede komt.

Nu het programma is afgerond, zetten deze werkplaatsen op eigen kracht de opgebouwde samenwerking en het praktijkgericht onderzoek voort. Zie het factsheet in de rechterkolom voor een snelle indruk van de drie Academische Werkplaatsen Thuiszorg.

Academische werkplaats Thuiszorg Oost-Groningen

 

Academische werkplaats Gezondheid Dichtbij

 

Academische werkplaats Dementie

 

Keukentafelgesprekken

Naast de Academische Werkplaatsen Thuiszorg financierde ZonMw een studie naar de haalbaarheid van de methode Keukentafelgesprekken. De interventie keukentafelgesprekken heeft als doel om de zelfredzaamheid en onafhankelijkheid van kwetsbare ouderen in stand te houden en zo mogelijk te verbeteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Indigo, GGZ Drenthe, in samenwerking met De ZorgZaak en Hanzehogeschool Groningen. Naar aanleiding van het onderzoek heeft Indigo een handleiding geschreven van de methode Keukentafelgesprekken.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website